Nou estudi clínic per reduir la incidència de la infecció pel SARS-CoV-2
L’assaig clínic, que comença aquest mes de maig, avaluarà l’eficàcia del complement alimentari Manremyc®, per evitar la infecció per SARS-CoV-2. La companyia farmacèutica Reig Jofre és la promotora de l’estudi clínic. L’assaig es coordina des de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, juntament amb l’IDIAP Jordi Gol.
L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol coordina un estudi clínic per avaluar l’eficàcia del complement alimentari Manremyc® per evitar la infecció per SARS-CoV-2. Manremyc® és un complement alimentari basat en l’administració oral de 14 càpsules amb bacils de Mycobacterium s. manresensis inactivats per calor, que pot reduir la incidència de la infecció pel SARS-CoV-2 i, en cas de patir la infecció, reduir-ne la gravetat. El promotor de l’estudi és Reig Jofre, que ha llicenciat la distribució del complement a la Unió Europea, i, coordinat per l’IGTP, l’estudi es durà a terme amb l’Institut per a la Recerca a l’Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol).
Manremyc® és el fruit de la recerca i desenvolupament de més de deu anys a la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’IGTP, amb el lideratge del Dr. Pere-Joan Cardona. El seu mecanisme d’acció́ es basa en la investigació en la progressió de la infecció per M. tuberculosis a malaltia tuberculosa (TB), en descobrir-se que era deguda a un excés de resposta inflamatòria contra M. tuberculosis. L’administració́ de Manremyc® genera una resposta immune equilibrada, amb un component important de cèl·lules T regulatòries de memòria que permet evitar aquesta inflamació́ a les lesions pulmonars. Recentment, diversos autors han observat que els països on es vacuna massivament amb la BCG (Bacil de Calmette-Guerin) contra la TB, tenen una menor incidència de COVID19. “Això és degut a l’estímul de la immunitat innata provocat per aquesta vacuna. Aquesta propietat també és induïda per Manremyc®, que a més a més genera una resposta anti-inflamatòria a nivell pulmonar”, explica el Dr. Cardona.
L’evidència científica suggereix que Manremyc® podria ajudar a minimitzar que la infecció per SARS-COV-2 evolucioni en infecció pulmonar greu, donada la semblança en el progrés de les dues malalties. L’assaig se centrarà en l’estudi de la protecció dels professionals que treballen a centres sanitaris, donada l’elevada exposició al virus que causa la COVID-19. Ens cas de demostrar l’ efecte protector de Manremyc® es podria generalitzar el seu ús fàcilment, donada la senzillesa en la posologia (1 càpsula al dia, 14 dies) i la seva bona tolerabilitat. Es preveu tenir resultats a l’octubre del 2020.
L’estudi, que s’inicia aquest mes de maig, està liderat pel Dr. Pere-Joan Cardona des de l’IGTP, juntament amb l’Institut per a la Recerca a l’Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol). Es portarà a terme a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i diversos Centres d’Atenció Primària a l’àrea Metropolitana Nord i Sud de Barcelona. Es tracta d’assaig clínic doble-cec controlat amb placebo per avaluar la seva eficàcia entre el col·lectiu de professionals de la salut que tenen un risc més elevat de contraure la COVID19.
Sobre Manremyc®
Manremyc® s’ha desenvolupat en una “spin-off” de l’IGTP (Manresana de Micobacteriologia, s.l.). L’IGTP n’ha liderat el seu desenvolupament clínic, finalitzant 2 assajos clínics de seguretat i immunogenicitat a l’Hospital Germans Trias I Pujol, i amb 2 estudis d’eficàcia en curs a Tblisi (Geòrgia) on s’han reclutat ja 1400 voluntaris, i a Ciutat del Cap (Sudàfrica).