Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un total de 74 infants i adolescents participen en un taller de detecció de la dislèxia a Lleida

L’aula d’informàtica del CAP Eixample de Lleida va acollir el passat desembre un taller per validar una aplicació en català per detectar la dislèxia, anomenada DytectiveCat, que va comptar amb la participació de 74 infants i adolescents, acompanyats dels seus familiars.

Taller dislexia

L’aplicació, que està homologada i disponible en anglès i castellà sota el nom de DytectiveU, estarà disponible properament en català amb el nom de DytectiveCat.

El taller forma part d’una col·laboració amb la doctora Luz Rello, investigadora de la Canegie Mellon University of Boston, que ha estat a Lleida un parell de cops  per ajudar els professionals sanitaris i les famílies de nens i nenes en edat escolar a interactuar per detectar la dislèxia. El taller va comptar amb la col·laboració dels pediatres Ramon Capdevila i Mireia Biosca, del CAP de les Borges Blanques, Lídia Sanz, pediatra del CAP de Serós, Marta Ortega, cap de la Unitat de Suport a la Recerca d’Atenció Primària de Lleida, i José Luis Cruz, metge de família del CAP Rambla Ferran i màxim referent de la lluita contra la dislèxia a Lleida.

Què és la dislèxia?

La dislèxia és una dificultat específica de l’aprenentatge d’origen neurobiològic que es caracteritza per dificultats en el reconeixement precís i/o fluent de les paraules (escrites) i dèficit en la descodificació (lectora) i en l'escriptura. Com a conseqüències poden presentar-se problemes en la comprensió de la lectura i una experiència lectora reduïda que pot afectar l'augment del vocabulari i de la base de coneixements, derivant tot això en un augment del fracàs escolar.

Luz Rello és la fundadora de Change Dyslexia, una pàgina web dedicada exclusivament a combatre la dislèxia entre els més petits, que ha guanyat importants premis en aquest camp, com l’European Young Researchers' Award o el TR35 MIT’s Technology Review Spain, entre altres. La seva investigació se centra en descobrir tot allò que ajuda a detectar la dislèxia i integrar els resultats en aplicacions, tant per a ordinador personal, com per a tablet o smartphone.

Rello compta el recolzament del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i l’Institut Català de la Salut, entre d’altres organismes.

Consulta a Lleida per a la detecció precoç de la dislèxia

Un grup de professionals sanitaris, tant d’atenció primària com hospitalària, fa anys que treballen en aquest camp a Lleida havent aconseguit importants resultats a nivell assistencial. Així, Josep Lluís Cruz, metge de família del CAP Rambla Ferran, dirigeix una consultoria mixta –presencial i no presencial– gràcies a la qual qualsevol professional d’atenció primària, davant la sospita que un nen o nena pugui tenir dislèxia, té l’opció de realitzar la primera consulta en una agenda especial, on es fa un primer abordatge del cas i es dona orientació i informació, cooperant així en el procés de diagnòstic de la dislèxia amb Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.