Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L'IDIAP Jordi Gol lidera el 87,5% de projectes de recerca finançats pels ajuts del Pla estratègic de recerca i innovació en salut en l'àmbit de l'atenció primària i participa en el 100%

lliurament peris idiap 682 376 17

El Departament de Salut ha concedit subvencions a 24 projectes de recerca de l'àmbit de l'atenció primària, en el marc de la Primera convocatòria d'ajuts del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) 2016‐2020. L'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol lidera 21 dels projectes premiats, que es desenvoluparan a diversos punts del territori català amb el suport de les unitats de suport a la recerca territorials.

La Dra. Concepció Violán, gerent de l'IDIAP Jordi Gol, valora molt positivament l'aposta per la recerca en atenció primària del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS), "des de l'IDIAP creiem que el PERIS suposa un pas endavant fonamental en el nostre sistema sanitari, ja que fa que la recerca sigui indestriable de la pràctica assistencial i, per tant, accelera la transferència dels resultats de la investigació a les nostres consultes. Aquest Pla permetrà generar un coneixement que tindrà una repercussió directa en la millora de la salut de la població."

Els estudis subvencionats abordaran patologies i temes rellevants per a la promoció, prevenció i millora de la salut de les persones en diverses àrees: com són la diabetis, les malalties cardiovasculars, el càncer, el VIH, les patologies respiratòries, la salut mental, el deteriorament cognitiu, la salut sexual, la prescripció, les vacunes o la nutrició.

A més, l'IDIAP Jordi Gol també participa en els altres tres projectes que rebran la subvenció del PERIS en l'àmbit de l'atenció primària, dos d'ells liderats per la Fundació Institut de Recerca de l'Hospital Santa Creu i Sant Pau i l'altre per la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica. D'altra banda, també col∙laborarà en dos dels setze grans programes de recerca en salut d'àmbit territorial finançats pels ajuts del Pla estratègic, un coordinat per la Fundació Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)‐Parc Salut Mar i l'altre per la Fundació Hospital Universitari Vall d'Hebron‐Institut de Recerca (VHIR).

Pel que fa a la incorporació de científics i tecnòlegs, els ajuts del PERIS permetran a l'IDIAP la contractació durant tres anys d'una investigadora especialitzada en salut pública i doctora en biomedicina i, en la modalitat d'intensificació de professionals d'infermeria, ha rebut vuit subvencions del PERIS per un període de nou mesos.

L'acte de lliurament dels ajuts PERIS es va celebrar ahir, 26 d'abril, a l'Auditori de Barcelona i va reunir a més de 400 investigadors i diversos professionals d'institucions i centres de recerca. En total, el Departament de Salut ha lliurat 183 ajuts per un import superior als 18 M € que beneficien a més de 200 equips de recerca.

El conseller de Salut, Antoni Comín, va assegurar que la convocatòria d'ajuts de Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS 2016-2020) "és un salt històric per la recerca que es fa al costat dels nostres hospitals i la nostra atenció primària". Comín, va afirmar, que el PERIS "ha vingut per quedar-se", i va anunciar una nova convocatòria d'ajuts per al 2017 que es publicarà al juny i que inclou, com a novetats, un programa d'intensificació de dos anys de durada per facultatius menors de 45 anys i que els projectes orientats se centraran en l'àmbit de la salut mental.

Des de l'IDIAP Jordi Gol volem donar l'enhorabona a tots els guardonats.