Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La dieta mediterrània protegeix la salut dels pulmons dels fumadors

Investigadors del Grup d'Estudi de Patologia de l’Aparell Respiratori en Atenció Primària (GEPAR-AP) de l'IDIAP Jordi Gol han realitzat un estudi per identificar els patrons dietètics més habituals dels fumadors sense símptomes respiratoris i examinar l'associació entre el que mengen i el deteriorament de la funció pulmonar. L’estudi conclou que la dieta mediterrània és un factor protector de la funció pulmonar, a més del fet de deixar de fumar, mentre que el consum excessiu d’alcohol i la dieta occidental (alta en greix i sucre, i baixa en llegum i verdura) s’associa amb el deteriorament dels pulmons.

dieta mediterranea idiap 682x376 17

«El tabaquisme és la principal causa de l'empitjorament de la salut dels pulmons, però també hi ha altres factors implicats, entre els quals trobem els hàbits a l'hora de menjar», expliquen Mar Sorli, investigadora principal del projecte RESET-DIET, i Francisco Martín Luján, coordinador del Grup GEPAR-AP de l'IDIAP.

El fet que algunes dietes tenen efectes beneficiosos en la prevenció, el desenvolupament i la progressió de malalties cròniques és cada cop més reconegut. En el cas de les malalties respiratòries, en particular, diversos estudis observacionals han identificat l'efecte de determinats aliments en patologies com l'asma i l'MPOC, però no hi ha cap estudi que avaluï l’efecte del patró dietètic mediterrani sobre la prevenció de la patologia respiratòria en fumadors. «L'objectiu del nostre estudi ha estat identificar els patrons alimentaris dels fumadors sense malaltia pulmonar, veure l'impacte de la dieta completa en la salut respiratòria i avaluar si el fet de modificar el patró alimentari té una possible aplicació clínica per preservar la funció pulmonar», argumenta Mar Sorli.

L'estudi es va realitzar en una mostra poblacional de 207 fumadors sense malaltia respiratòria, d'entre 35 i 70 anys, seleccionats aleatòriament a vint centres d’atenció primària de l'àrea de Tarragona-Reus de l'Institut Català de la Salut, inclosos a l'estudi RESET [1]. Els participants van emplenar un qüestionari de freqüència d'aliments de 45 ítems, validat per a la població de l’Estat espanyol, en el qual van aportar informació sobre la seva dieta durant els 12 mesos anteriors. La funció pulmonar es va avaluar mitjançant una espirometria.

Resultats

La mitjana d’edat dels participants va ser de 51 anys i el 44 % eren homes. En més del 22 % de participants, l'espirometria va mostrar canvis en la funció pulmonar (47 fumadors), la majoria d'intensitat lleu (72,3 %). El dany en la funció pulmonar va ser més freqüent en els homes que en les dones (30,8 % vs. 16,4 %).

A l'estudi es van identificar tres patrons dietètics majoritaris: consum d'alcohol, patró occidentalitzat i patró de tipus mediterrani. El patró de consum d'alcohol es caracteritza per la ingesta excessiva de vi, cervesa i/o begudes destil·lades (whisky, ginebra, conyac, etc.); en l'occidentalitzat destaca el consum de carns vermelles i curades, productes lactis, begudes ensucrades, postres i dolços, i la ingesta baixa de fruites, verdura, llegum i peix. La dieta mediterrània es caracteritza per l'alt consum d’aus de corral, ous, peix, verdura, llegum, patates, fruita, nous i fruita seca.

Segons els resultats de l'estudi, el deteriorament de la funció pulmonar està associat amb el seguiment d’un patró de consum d'alcohol i un de tipus occidentalitzat, especialment en les dones, mentre que la dieta mediterrània podria tenir un efecte protector sobre la funció pulmonar.

Tot i que el principal i més efectiu factor de protecció per preservar la salut dels pulmons és deixar de fumar, els investigadors conclouen que el consell sobre el canvi d'hàbits alimentaris pot ser eficaç per preservar la funció pulmonar.

Article de referència

Sorli-Aguilar, M; Martin-Lujan, F; Flores-Mateo, G; Arija-Val, V; Basora-Gallisá, J; Sola-Alberich, R; VillarroyaBullido (2016). Los patrones dietéticos se asocian con la función pulmonar entre los fumadores españoles sin enfermedad respiratoria. BMC Pulmonary Medicine, 16, 162. http://doi.org/10.1186/s12890-016-0326-x