Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Una app dissenyada per investigadors de la RedIAPP es confirma efectiva en la millora dels hàbits saludables de la població

La fase de proves de l’aplicació EVIDENT constata que l’ús d’aquesta aplicació sumat a l’assessorament en atenció primària millora l’adherència a la dieta mediterrània

APP Evident

Investigadors de la Xarxa d’Investigació en Activitats Preventives i Promoció de la Salut (redIAPP) liderats pel Grup d’Investigació de Castella i Lleó (GIAPCyL) de Salamanca, estan duent a terme noves fases del projecte Evident. Durant la primera fase de l’estudi es va analitzar la relació dels estils de vida -alimentació i activitat física principalment- amb diferents paràmetres d’envelliment arterial. Ja a la segona fase, s’ha provat una primera versió de l’aplicació per a smartphone EVIDENT en població general. Aquesta aplicació inclou informació sobre l’activitat física realitzada i informació sobre la dieta -la introdueix cada pacient-, per equilibrar les calories consumides i cremades. Es va comprovar si la app era efectiva per millorar l’adherència a la dieta mediterrània i per incrementar l’activitat física. Actualment, a més, està en desenvolupament una nova fase que vol corroborar si l’aplicació, ja evolucionada, és efectiva per persones que volen perdre pes i disminuir el sedentarisme.

Els primers resultats confirmen l’eficàcia de l’app

Durant la segona fase del projecte s’ha confirmat que l’ús de l’aplicació mòbil EVIDENT ha contribuït en un increment de l’activitat física moderada després de 12 mesos. A més, en el cas de les dones, l’ús de l’aplicació amb recomanacions personalitzades sumat a l’assessorament nutricional, va reduir el percentatge de greix corporal i la obesitat abdominal. Els efectes positius de l’ús de l’app es van comprovar, especialment, en la qualitat de la dieta.

D’altra banda, s’ha posat en marxa la tercera fase del projecte. L’objectiu de la mateixa és comprovar si l’ús de l’app ajuda a pacients obesos o sedentaris a reduir el consum calòric i incrementar l’activitat física amb el resultat final de la pèrdua de pes. Per comprovar si pot ajudar a aprimar-se, s’està duent a terme un assaig clínic en el qual participen més de 700 persones sedentàries de 20 a 65 anys, amb sobrepès o obesitat moderada, que procedeixen de centres d’atenció primària de Salamanca, Valladolid, Cuenca, Zaragoza i Palma de Mallorca.

Com funciona l’App EVIDENT?

Cada usuari introdueix diàriament els aliments o plats que ha consumit, seleccionats del menú de l’aplicació, i una polsera intel·ligent registra la informació sobre l’activitat física diària (passes, calories consumides, freqüència cardíaca...). L’aplicació recull i processa tota la informació i envia a l’usuari notificacions amb informació sobre la seva evolució i recomanacions personalitzades. “EVIDENT tractarà d’equilibrar les calories que es consumeixen i les que es cremen, per ajudar a la pèrdua de pes i a estimular hàbits de vida saludables com evitar el sedentarisme. Per exemple, si portes molt temps aturat, t’avisarà de què has de caminar”, explica l’investigador de la redIAPP, Luís García Ortiz.

Estudis complementaris del Grup de Castella i Lleó

Addicionalment, el Grup d’Investigació de Castella i Lleó (GIAPCyL) està realitzant dos altres projectes complementaris. En un d’ells s’ha analitzat l’impact a curt i llarg termini d’una intervenció multifactorial sobre l’activitat física en pacients amb diabetis mellitus tipus 2 (DM2). I, en l’altre, encara en fase operativa, l’objectiu és comprovar si l’ús de dispositius mòbils intel·ligents és eficaç en la millora de l’estil de vida de la població de més de 65 anys.

En el subprojecte dels pacients amb DM2, es va dur a terme un assaig clínic en el qual es van incloure dos grups de pacients d’entre 25 i 70 anys d’un centre de salut d’atenció primària a Salamanca. A tots dos grups se’ls va oferir assessorament sobre la importància de l’activitat física i el manteniment d’una dieta saludable. Però als integrants d’un dels grups, el d’intervenció, també se’ls van oferir cinc caminades de 4km guiades per una infermera, un taller de dieta saludable i accés a una aplicació de telèfon per promoure hàbits saludables (EVIDENT). La investigació ha pogut confirmar que, passat un any, els pacients del grup d’intervenció van donar una mitjana de 1.100 passes més al dia i van realitzar més de 1.000 METS (equivalents metabòlics) minut per setmana d’activitat que els pacients que no van utilitzar la app, ni van rebre el taller de dieta ni les caminades guiades.

D’altra banda, el nou estudi del GIAPCyL té per objectiu avaluar l’efectivitat de combinar l’ús del telèfon intel·ligent i les polseres intel·ligents amb un breu assessorament sobre hàbits de vida. S’estudiarà, per tant, si les noves tecnologies contribueixen a l’augment de l’activitat física i a millorar la qualitat de la dieta.

Per dur a terme aquest estudi, es reclutaran persones d’entre 65 i 80 anys d’edat sense deteriorament cognitiu ni malaltia cardiovascular. En una visita al seu centre d’atenció primària, al grup d’intervenció se li ensenyarà a fer servir l’aplicació EVIDENT. Durant tres mesos, es mesurarà el nombre de passes diàries, el seguiment de la dieta mediterrània, el temps de sedentarisme, la composició corporal, el grau d’independència en les activitats de la vida diària o el rendiment cognitiu.

RedIAPP, xarxa d’investigació en estils de vida saludables

La redIAPP, creada l’any 2003, té per objectiu desenvolupar noves intervencions de prevenció i promoció de la salut a través de l’atenció primària. En definitiva, la rediAPP busca intervencions innovadores, especialment en el camp de l’exercici físic i els estils de vida saludables, les malalties cardiovasculars, les intervencions complexes i la salut mental, que siguin efectives, eficients i aplicables al nostre Sistema Nacional de Salut. En el marc de la xarxa, es presenten els principals projectes en una jornada anual, que aquest 2019 va tenir lloc el passat 3 d’abril.

Nota de premsa - Nota de prensa

Una app dissenyada per investigadors de la RedIAPP es confirma efectiva en la millora dels hàbits saludables de la població