Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern
L’IDIAPJGol acredita dos nous grups de recerca en atenció primària

El Grup CENIT i el Grup INFADIMED han estat acreditats com a grups de recerca emergents per l'IDIAPJGol. L’Institut compta amb 34 grups de recerca, 23 dels quals tenen també l'acreditació AGAUR. D'aquests 23 grups, 19 han renovat la seva acreditació i 4 l'han obtingut recentment, el Grup GAVINA, el Grup GREMSAS, el Grup IAA i el Grup PROSAARU.

121218 atencio primaria idiap

Un dels objectius de l’IDIAPJGol és promoure la formació de grups de recerca en atenció primària per desenvolupar de forma estable les línies de recerca de la seva àrea de coneixement. L’IDIAPJGol mateix acredita els grups com a emergents o consolidats, però també promou la seva acreditació per organismes externs, com ara l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya o l’Institut Carlos III, a través dels CIBER o RETIC.

Actualment, l'IDIAPJGol té 34 grups que fan recerca a diferents àrees de la salut de l'atenció primària: 1) Prevenció i gestió clínica de problemes crònics de salut, com els problemes cardiovasculars i respiratoris, la diabetis, els problemes musculoesquelètics, el càncer o els problemes hepàtics; 2) Problemes de salut mental; 3) Promoció de conductes saludables, envelliment i salut en altres estadis de la vida, i 4) Recerca en serveis de salut. Dintre d’aquests 34 equips de recerca, l'Institut incorpora dos nous grups emergents; el Grup de Recerca CENIT de Tarragona, coordinat per Francisco Martín Luján, i el Grup INFADIMED de l’Àrea Metropolitana Sud, coordinat per Jordi Fernández Blanco.

El Grup de Recerca multidisciplinari CENIT aglutina l'activitat de diversos equips d'investigació que treballen a l'atenció primària del Camp de Tarragona en temes de recerca relacionats amb els estils de vida i la seva repercussió en la salut. Alguns d'aquests equips han participat activament en altres grups de recerca acreditats anteriorment (d’aparell respiratori, nutrició i diabetis). CENIT presenta diverses línies de recerca consolidades en tabaquisme, salut física, psíquica i social. Algunes línies ja han rebut finançament en convocatòries competitives externes [Institut de Salut Carlos III, La Marató de TV3, Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC)] i del mateix IDIAPJGol. La seva finalitat és investigar sobre temes relacionats amb la salut comunitària, els estils de vida i la nutrició, tant en promoció de la salut com en prevenció de factors de risc i patologies en l'atenció primària i des de la perspectiva comunitària.

El Grup INFADIMED està creat per professionals de l'àmbit de l'atenció primària i hospitalària, i el seu objectiu és crear programes d'educació en estils de vida i salut (nutrició, higiene bucal, promoció de l'activitat física), per a infants des dels 3 anys fins als 12 anys, que modifiquin el seu comportament cap a estils de vida saludables, i avaluar el seu impacte. Entre les seves línies de recerca trobem també: l'avaluació de l'ús dels dibuixos animats i les xarxes socials com a eina de difusió d'hàbits saludables i l'estudi del seu impacte en la població infantil i les famílies, i l'avaluació de l'impacte dels mitjans de comunicació en el comportament i la modificació d'estils de vida.

Els 4 grups de recerca que han estat acreditats recentment per l'AGAUR són: el Grup d'Avaluació d'Intervencions en Atenció Primària (GAVINA) de Terres de l’Ebre, coordinat per Maria Rosa Dalmau Llorca; el Grup de Recerca Multidisciplinari en Salut i Societat (GREMSAS) de l’Àrea Metropolitana Nord, coordinat per M. Mercedes Jiménez González; el Grup de Recerca en Intervencions Assistides amb Animals (IAA) de l’Àrea de Lleida, coordinat per M. Dolores Rodrigo Claverol, i el Grup Promoció de la Salut en l'Àmbit Rural (PROSAARU) de la Catalunya Central, coordinat per Jacobo Mendioroz Peña.

Trobareu més informació sobre els grups de recerca de l’IDIAPJGol en el següent enllaç en català i en castellà.

Etiquetes: CAMFiC, AGAUR, CIBER, RETIC, INFADIMED , CENIT