Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern
Beca d’Investigació de l’Hospital Gregorio Marañón per un estudi de l’IDIAPJGol

El projecte DROP (“Estudi de cost-efectivitat i cost-utilitat d’un programa multicomponent per al maneig integrat de dolor crònic i depressió en atenció primària”), liderat per Germán López Cortacans, infermer i investigador del Grup de Salut Mental de Tarragona de l'IDIAPJGol, ha rebut un premi a la recerca infermera atorgat per l’Hospital Gregorio Marañón.

111218 Gregorio Maranon idiap web

El passat 21 de novembre es va celebrar la II Jornada de Investigación Aplicada a la Práctica de Cuidados, organitzada per la Direcció d'Infermeria de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid. Durant la trobada es va fer entrega de la 2a beca d'investigació infermera que enguany s'ha concedit a dos projectes que comparteixen el premi. Un d'ells ha estat pel projecte DROP, del Grup de Salut Mental de Tarragona, que avalua un programa abordatge grupal integrat del dolor crònic i la depressió en atenció primària dirigit per infermeres.

A la convocatòria s'han presentat 41 projectes de tota Espanya, tant d'Atenció Primària com de l'Especialitzada i de l'àmbit acadèmic.

El projecte DROP

El dolor i la depressió són motius de consulta freqüents a l'atenció primària i sovint són comòrbids. L'estudi DROP avalua l'eficàcia d'un programa dirigit per infermeres, dissenyat per l'abordatge integrat del dolor musculoesquelètic crònic i depressió a l'atenció primària comparat amb la pràctica habitual.

L'objectiu és valorar el cost-efectivitat i el cost-utilitat d'aquesta intervenció mitjançant un assaig clínic. En el projecte participen 330 pacients de 8 Centres d'Atenció Primària de l'ICS amb depressió major i dolor musculoesquelètic moderat o sever de més de tres mesos d'evolució assignats al Grup Control i al Grup Intervenció, aleatòriament.

Per l'anàlisi es realitzaran entrevistes als 0, 3, 6 i 12 mesos, es revisaran les històries clíniques i les bases de dades de farmàcia. Es valoraran tant els costos directes (implementació de la intervenció, ús de serveis sanitaris, fàrmacs), com indirectes (dies de baixa laboral), així com l'efectivitat en termes de qualitat de vida.

Si la intervenció es mostra efectiva, el següent objectiu serà impulsar la seva implementació a l'Atenció Primària.

Més informació: https://goo.gl/VCFE3p

Sobre el Grup: https://goo.gl/GCwkad

Etiquetes: IDIAPJGol, Hospital Gregorio Marañón, DROP, Grup de Salut Mental de Tarragona, Germán López Cortacans