Estudi de l’IDIAPJGol conclou que la càrrega i l’ansietat dels cuidadors incrementen el risc d’abús i maltractament
Un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) ha mesurat el risc que tenen els ancians dependents de patir maltractament (conscientment o inconscientment) per part dels seus cuidadors familiars, i els factors més associats a aquest perill.
L’estudi ha observat que el 33,4% estan en una situació de risc de maltractament o abús, i que els factors que més s’associen amb aquest fet són: el sentiment de càrrega dels cuidadors, l’ansietat que pateixen, la percepció d’agressivitat per part de la persona gran cuidada, i la mala relació prèvia. La recerca es va dur a terme a 72 equips d’atenció primària de Barcelona, i van participar-hi 829 cuidadors i les persones grans dependents que rebien les seves cures. Se´ls va fer entrevistes al domicili utilitzant diferents qüestionaris validats.
Les persones grans poden patir diversos tipus de maltractament: físic, psicològic, sexual, econòmic, i de negligència i vulneració de drets. Segons la declaració de Toronto (2002) s’entén per maltractament “l’acció única o repetida, o la manca de la resposta apropiada, que succeeixi dintre de qualsevol relació on hi ha una expectativa de confiança i que ocasiona dany o angoixa a una persona gran". Per fer visible aquesta realitat al món, l’ONU va decretar oficialment, el dia 15 de juny, Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament en la Vellesa.
“La detecció i prevenció del maltractament i l’abús en ancians són una prioritat emergent en les polítiques de salut pública, però aquest tipus de comportaments abusius són encara poc coneguts i difícils de detectar. Amb aquest estudi sabem que la prevalença de risc d'abús és alta entre els cuidadors de l’entorn familiar i que alguns factors que l’afavoreixen poden prevenirse, com l’ansietat i els sentiments de càrrega. És essencial que els professionals de l’atenció primària, que són els més propers a les famílies, prenguin consciència d'aquests factors de risc i les seves causes per detectar-los i poder dissenyar estratègies i intervencions de prevenció primària i secundària”, argumenta Francesc Orfila investigador de l’IDIAPJGol.
Per a més informació podeu consultar en aquest enllaç la nota de premsa relacionada.