Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Les dones més grans de 60 anys i de classe social baixa pateixen més d’insomni

Aquests resultats s'han presentat avui en la 10a Jornada de Recerca de l'ICS, que aquest any es fa conjuntament amb l'11a Jornada de Recerca de l'IDIAPJGol, i que se centra en l'ús de les grans bases de dades en la recerca per a la millora de la salut.

insomni jornades idiap ics 682x376

L'estudi

El perfil majoritari de les persones diagnosticades amb insomni a Catalunya són dones, de més de 60 anys i de classes ocupacionals baixes. Aquest és el resultat d'un estudi de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) que ha analitzat la prevalença de l'insomni, les patologies i els factors socials associats.

Per dur-lo a terme s'han estudiat les dades de 4.131.754 persones més grans de 18 anys incloses en el Sistema d'informació per al desenvolupament de la investigació en atenció primària (SIDIAP), que conté dades del 80 % de la població de Catalunya, aproximadament, provinents de la història clínica informatitzada de l’Estació clínica d’atenció primària (ECAP) de l'Institut Català de Salut (ICS).

El projecte determina que el 5,1 % de la població catalana de més de 18 anys atesa en les consultes d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) pateix insomni i que les malalties associades més prevalents són la hipertensió, l'ansietat i la depressió. D'altra banda, els investigadors també observen que les persones amb sobrepès pateixen més insomni. Aquests resultats s'han presentat avui en la 10a Jornada de Recerca de l'ICS, que aquest any es fa conjuntament amb l'11a Jornada de Recerca de l'IDIAPJGol, i que se centra en l'ús de les grans bases de dades en la recerca per a la millora de la salut.

"Utilitzar una gran base de dades com el SIDIAP ens ha permès valorar diferents factors relacionats amb la presència d'insomni, una patologia d’origen o causa no del tot definida, i això ens pot ajudar a ampliar línies de recerca de futur com, per exemple, investigar per què és més freqüent en hipertensos. D'altra banda, ens aporta informació sociodemogràfica rellevant que ens explica que les situacions socials adverses estan relacionades amb aquest problema", afirma Jesús Pujol, investigador principal de l'estudi de l'IDIAPJGol.

 

Conclusions

La prevalença de l’insomni diagnosticat a les consultes d’atenció primària de l'ICS, segons l'estudi, és del 5,1 %. De les 4.131.754 persones incloses a l'estudi, 209.386 tenen diagnòstic d'insomni; un 64,% són dones i els grups d'edat en què la prevalença d'insomni és més elevada són dels 60 als 69 anys (19,7 %), seguit del grup de 70 a 79 anys (18,6 %). Els grups d’edat amb menys insomni són els menors de 30 anys (3,8 %) i el grup de 30 a 39 anys (8,8 %).

L'anàlisi de les variables socials indica que l'insomni és significament més elevat en les classes socials ocupacionals més baixes i significament menor en les més altes. La classe social ocupacional es determina en funció de la feina que desenvolupa cada grup. S’estableixen set categories que van des de la categoria I —treballadors d’alt nivell (grans propietari, directius...)— fins a la categoria VII —treballadors del sector primari (agricultors, pescadors...). Els resultats indiquen que en les categories més altes el percentatge de diagnòstics d’insomni és del 12,9 % (en la categoria I és del 5,3 % i en la categoria II, del 7,3 %), mentre que en les més baixes és del 51,1% (en la categoria VI és del 32,2 % i en la categoria VII, del 18,9 %).

Pel que fa a les patologies associades, l’anàlisi mostra que el diagnòstic d'insomni és significativament més freqüent en persones hipertenses, ja que el 41,4 % de les que tenen insomni també estan diagnosticades d’hipertensió. Igualment, té una prevalença superior en persones amb diagnòstic d'ansietat (39,1 %) i de depressió (23 %). També s'observa que les persones amb sobrepès són més proclius a patir d’insomni.

Finalment, l'estudi també indica que les persones amb insomni són més freqüentadores, tant a la consulta de medicina com a la d'infermeria. La mitjana de visites a l’any a les consultes de medicina familiar i comunitària de les persones diagnosticades d’insomni és de 6,4, mentre que les no diagnosticades fan 3,1 visites l’any. Pel que fa a les visites a infermeria d’atenció primària, les persones que tenen insomni realitzen una mitjana de 3,6 visites l’any, mentre que les que no pateixen insomni en fan 1,6.

"En l'àmbit epidemiològic l'estudi confirma el coneixement que ja teníem, que la prevalença d'insomni trobada és molt semblant a la d'altres estudis similars duts a terme en altres països i, a la vegada, ens aporta alguna informació més per entendre millor aquest trastorn", conclou Jesús Pujol.

 

Etiquetes: Recerca, IDIAPJGol, Jornada ICS, Jornada IDIAPJGol, Insomni