Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Publicació científica del projecte DP-TRANSFERS de l'IDIAPJGol

El Grup de Recerca en Diabetis de Reus-Tarragona de l'IDIAPJGol liderat pel Dr. Bernardo Costa, ha publicat un nou article sobre la implementació del programa nacional de prevenció en diabetis (DP-TRANSFERS). 

 

DP Transfers IDIAPJGol 682x376

 

Intervenció en els estils de vida a l'atenció primària per a la prevenció de la diabetis

La prevenció de la diabetis tipus 2 és un dels reptes de les polítiques de salut pública per la seva creixent incidència, per l'impacte social i econòmic que suposa i pels seus efectes en la qualitat de vida de les persones.

Amb l'objectiu de trobar estratègies efectives en la reducció de la incidència de la diabetis tipus 2, el projecte de recerca europeu DE-PLAN-CAT ("Diabetes in Europe–Prevention using lifestyle, physical activity and nutritional intervention–Catalonia"), dut a terme pel grup de recerca en Diabetis de Reus-Tarragona de l'IDIAPJGol, va avaluar la factibilitat i eficàcia d'un programa intensiu d'intervenció en els estils de vida, dirigit a persones amb un risc elevat de patir diabetis tipus 2. L'assaig va demostrar que aquesta intervenció es pot dur a terme a l'atenció primària, que aconsegueix reduir els casos de diabetis tipus 2 i que és eficient econòmicament.

Translació dels resultats de la recerca a la pràctica clínica 

El projecte DP-TRANSFERS ("Diabetes Prevention–Transferring findings from European research to society") és un programa a gran escala que té com a objectiu implementar aquesta intervenció en el nombre més gran de centres d'atenció primària catalans, va començar el juny de 2016 i ha rebut finançament de la Marató de TV3 dedicada a la diabetis i l'obesitat que es va celebrar el 2015, entre d'altres. Han participat 103 centres d'atenció primària d'arreu del territori (33 urbans, 40 semiurbans, 30 rurals), i 506 professionals i 1458 persones d’entre 45 i 75 anys amb risc elevat de patir diabetis tipus 2.

El Grup ha publicat la primera avaluació de la posada en marxa del projecte a Plos One. Trobareu l'article al següent enllaç:

Costa-Pinel B, Mestre-Miravet S, Barrio-Torrell F, Cabré-Vila J-J, Cos-Claramunt X, Aguilar-Sanz S, et al. (2018) Implementation of the DP-TRANSFERS project in Catalonia: A translational method to improve diabetes screening and prevention in primary care. PLoS ONE 13(3): e0194005. 

Web projecte DP-TRANSFERS 
Més informació Grup de Recerca en Diabetis Tarragona-Reus

 

 

Etiquetes: Recerca, IDIAPJGol, DP Transfers