pesta scatter mahjong wins 3game paling gacor pgsoftteknik scatter hitam mahjong ways 2gates of olympus pasti menangmenang banyak mahjong wins 3tips main game pgsoftwild sederet mahjong ways 2cakar76 anton berubah menang besar di cakar76 setelah pengalaman kalah di situs laincakar76 karyawan restoran thr jackpot 320 juta berkat bocoran rtp live cakar76cakar76 link mahjong gacor pola terbaik cuan 25 ribucakar76 rahasia memanfaatkan rtp live mahjong ways cakar76cakar76 strategi jitu cakar76 jackpot fortune tigeradkin88 cara main mahjong ways kincir88 untung besaradkin88 mahjong wins 3 kincir88 jackpot menggiurkanadkin88 mahjong wins3 pgsoft adat88 auto re spin scatter 5x jackpotadkin88 manfaatkan rtp gate of olympus adat88 ramadhanadkin88 pola ampuh jam gacor gates of olympus adat88adkin88 rahasia jackpot 8 menit mahjong strategi terbaikadkin88 rahasia menggapai jackpot 300 juta di kasino online adat88adkin88 strategi bermain game pgsoft durasi ngabuburit meningkatkan keuntunganadkin88 strategi pembayaran dana kincir88 gates of olympusadkin88 sugar rush 1000 kincir88 ubah hobi menjadi mesin cuanjackpot gedhe starlight princess www.idiapjgol.org - Un estudi de l'IDIAPJGol demostra que una teràpia a l'atenció primària frena i redueix la fragilitat

Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Una teràpia a l'atenció primària frena i redueix la fragilitat

Un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) ha demostrat que amb una intervenció multifactorial en el primer nivell assistencial es pot frenar i millorar la dificultat de mobilitat, la pèrdua de funcionalitat física i cognitiva i la polifarmàcia en pacients fràgils. 

 

Sobre el Projecte Fragility de FRAGICAP de l'IDIAPJGol

“La fragilitat està associada a l’envelliment i suposa una pèrdua de capacitats per desenvolupar les activitats de la vida diària, una major vulnerabilitat i un augment del risc de caigudes, hospitalització, incapacitat i mortalitat. Però aquest procés és reversible, sobretot si es detecta de forma precoç i es dissenyen estratègies de prevenció”, explica Laura Romera Liebana, investigadora principal de l’estudi del Grup FRAGICAP, i sòcia de la CAMFiC.

El projecte “Fragility”, del Grup FRAGICAP de l’IDIAPJGol, és el primer que posa en pràctica una teràpia multifactorial feta a l’atenció primària que aborda el vessant físic, nutricional, neurocognitiu i farmacològic i avalua si pot modificar els paràmetres de fragilitat física (força muscular, elasticitat, equilibri) i cognitiva (atenció, velocitat de pensament, memòria) en persones d’edat avançada.

Per fer-ho es va realitzar un assaig clínic en què van participar els equips d’atenció primària Raval Nord, Ciutat Vella i Manso de l’Institut Català de la Salut, juntament amb el Servei de Rehabilitació de Drassanes. Es van seleccionar 352 pacients, de 65 anys o més, amb detecció positiva de fragilitat i es van dividir en dos grups. Els participants del grup de control van rebre l’assistència habitual mentre que els participants del grup d’intervenció van participar en un programa de 12 setmanes que va consistir en entrenament físic i cognitiu programat, ingesta de batuts hiperproteics i revisió de fàrmacs prescrits.

“Un cop finalitzada la intervenció es va fer una entrevista d’avaluació que es va repetir als 18 mesos. Les principals variables relacionades amb la fragilitat que es van analitzar (funcionalitat física i cognitiva, i polimedicació) van mostrar millores significatives des de la primera avaluació en el grup d’intervenció, mentre que en el grup de control el resultat va ser el contrari”, assegura Laura Romera ─metgessa de família, investigadora de l’IDIAPJGol i sòcia de la CAMFiC.

“Fragility” demostra que la intervenció feta a l’atenció primària és efectiva

El 98,6 % dels participants van completar l’estudi, el 75,3 % eren dones amb una mitjana d’ edat de 77,3 anys. Als 3 i 18 mesos, en el grup d’intervenció es van registrar millors puntuacions en les proves de rendiment físic i mental que en el grup de control. pel que fa a la revisió de medicació, després de la teràpia, la polifarmàcia va baixar un 9,6 % en el grup d’intervenció, mentre que en el grup de control va augmentar un 4,5 %.

Un programa beneficiós que es pot implementar a l’atenció primària

El Programa d’intervenció posat en pràctica durant l’estudi va durar dotze setmanes. Dos cops per setmana es van realitzar, a cada CAP, sessions de grup d’una hora d’activitat física estructurada, dirigides per fisioterapeutes. Durant les setmanes que va durar l’entrenament físic cada participant es va prendre cada dia un batut nutricional hiperproteic. També es van realitzar 12 tallers pràctics de memòria de 90 minuts (escriptura, oral, corporal, i musical), que van dur a terme logopedes de la Unitat, dos cops per setmana. Paral·lelament es va revisar la medicació que prenien, posant atenció especial en els ansiolítics i antidepressius, seguint els criteris STOPP, una de les eines més utilitzades a Europa per detectar possibles errors de tractament en ancians.

Segons Laura Romera i els investigadors de l’estudi “Fragility” del Grup FRAGICAP, ”aquesta intervenció és fàcilment transferible a la pràctica clínica i l’evidència dels seus efectes beneficiosos, a curt i llarg termini, per a persones fràgils i ancians aconsellen la seva priorització en l’àmbit de l’atenció primària com a estratègia per a un envelliment saludable i la reducció de riscos”.

Article de referència

Més informació sobre el Grup GRAGICAP 

 

Etiquetes: Recerca, fragilitat, atenció primària