S’inicia un projecte pioner per millorar l’atenció sanitària de les LesBianes*
El projecte L-Health, finançat per la Unió Europea, és el primer estudi sobre salut en LesBianes* a nivell europeu i combina metodologies quantitatives i qualitatives per abordar les desigualtats en l’atenció primària del col·lectiu a Catalunya.
Aquest matí, a les 11:00 h, ha tingut lloc a la seu de l’Institut Català de la Salut la presentació oficial del projecte L-Health, una investigació pionera i necessària a causa de la manca de dades existents, no només a Catalunya, sinó també a escala estatal i internacional. L’objectiu és dissenyar una formació per a professionals sanitaris per millorar la pràctica clínica que reben les LesBianes* als serveis d’atenció primària. Així mateix, la iniciativa pretén identificar les desigualtats en salut i en l’atenció primària que afecten lesbianes, bisexuals, pansexuals i dones heterosexuals que mantenen relacions afectivo-sexuals amb altres dones.
El projecte està liderat per l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i compta amb la participació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Sida Studi i EuroCentralAsian Lesbian* Community (EL*C). Els seus objectius principals són:
- Comprendre les necessitats i discriminacions que experimenten les LesBianes* en relació amb la seva salut i atenció primària, i analitzar les desigualtats en salut.
- Explorar les necessitats, les mancances de coneixement i les actituds dels professionals de l’atenció primària de salut envers les LesBianes*.
- Dissenyar i avaluar formacions per a professionals sanitaris per tal de millorar la pràctica clínica per a les LesBianes*.
D’aquesta manera, L-Health vol fomentar l’excel·lència en l’atenció clínica d’aquest col·lectiu en l’àmbit de la primera assistència sanitària.
Metodologies del projecte
Durant la presentació, les investigadores principals del projecte han explicat les tres línies fonamentals d’aquesta recerca:
- Estudi quantitatiu amb una metodologia de cadena en línia. Consisteix a fer arribar a LesBianes* un qüestionari en línia que hauran de completar. Cada participant convidarà tres LesBianes* més que conegui. La primera participant de la cadena, coneguda com a “llavor”, té un paper clau en la difusió de l’estudi i l’extensió de la cadena. Anna Ponjoan, investigadora principal de L-Health, ha destacat: “Si aconseguim cadenes de participació llargues, aquesta metodologia ens permetrà obtenir una mostra representativa de la diversitat del col·lectiu de LesBianes a Catalunya.”* A més, es farà servir una gran base de dades clíniques de set milions d’històries clíniques de pacients atesos a l’atenció primària de Catalunya, anomenada SIDIAP, per identificar les desigualtats en salut i comparar l’estat de salut de la mostra representativa de LesBianes* amb una mostra aleatòria de dones de la població general.
- Estudi qualitatiu mitjançant entrevistes grupals a LesBianes* i a professionals de l’atenció primària. Paral·lelament, s’organitzaran converses grupals en què les participants reflexionaran sobre les seves necessitats de salut, les barreres que afronten a l’atenció primària i possibles propostes de millora. A més, es faran grups amb professionals de l’atenció primària per conèixer les seves experiències, actituds i necessitats amb l’objectiu de millorar el coneixement i la pràctica clínica envers el col·lectiu. Constanza Jacques, també investigadora principal del projecte, ha subratllat: “És fonamental que les LesBianes no només siguin objecte d’estudi, sinó protagonistes actives en la construcció d’un sistema sanitari més equitatiu.”*
- Estudi amb metodologies participatives: Aquest projecte proposa una perspectiva feminista i interseccional, i per això és fonamental promoure estratègies participatives amb una diversitat de perfils de LesBianes*. S’ha creat un Grup Motor, coordinat per l’ASPB, que té la funció d’assessorar les diferents fases del projecte i donar resposta a les necessitats del col·lectiu.
Formació pilot
A partir de les línies anteriors, l’ONG Sida Studi dissenyarà de manera participativa una formació pilot per a professionals de la salut. En consonància amb la perspectiva feminista i interseccional del projecte, la formació farà ús de metodologies vinculades a la reflexivitat i als coneixements situats, amb l’objectiu de promoure la salut comunitària de les LesBianes* als serveis d’atenció primària.
La perspectiva de qui hi participa
Un dels moments més significatius de la roda de premsa ha estat el testimoni de la persona que ha iniciat la cadena de participació. Des de l’anonimat, ha compartit la seva experiència personal: “Sabem que la manca d’informació sobre la nostra salut no és casualitat. Si no som als estudis, si no formem part de la recerca, és com si no existíssim.”
Un impacte transformador
L-Health, que es durà a terme entre 2024 i 2026, no només busca recopilar dades, sinó també transformar els resultats en eines pràctiques. Aquestes eines inclouran materials formatius per sensibilitzar el personal sanitari i millorar-ne la pràctica clínica, amb l’objectiu final de fomentar una atenció primària més inclusiva.
El projecte es basa en valors feministes i interseccionals, i reconeix la diversitat i les desigualtats estructurals que afecten el col·lectiu.
Organització i col·laboració
L-Health és el resultat d’una col·laboració interdisciplinària entre la Fundació Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), la EuroCentralAsian Lesbian* Community (EL*C), l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’ONG Sida Studi i l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI). Aquestes entitats sumen esforços per combinar recerca acadèmica, activisme comunitari internacional i incidència política en l’àmbit de la salut pública.
Consulteu aquí les fotografies de la roda de premsa
(*) NOTA: El projecte L-Health utiliza el terme LesBianes* com un concepte inclusiu que abasta lesbianes, bisexuals, pansexuals (tant dones cisgènere com altres dissidències de gènere) i també dones heterosexuals que tenen sexe amb altres dones o se senten atretes per elles. Aquest enfocament reconeix la diversitat d’identitats i experiències dins del col·lectiu, assegurant que totes elles siguin representades en l’estudi.