Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Les dones amb diabetis tipus 2 tenen més càrrega emocional i menys suport familiar que els homes

El treball liderat per les investigadores de l’IDIAPJGol Anna Ramírez Morros i Anna Berenguera recomana ajustar l’atenció primària per abordar les diferències de gènere en la gestió de la malaltia

Injeccio insulina

Les diferències de gènere influeixen notablement en la manera en què els pacients gestionen la diabetis tipus 2. Segons la investigació que han liderat les investigadores de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), Anna Ramírez Morros i Anna Berenguera, les dones es mostren més preocupades per la malaltia i sovint prioritzen les necessitats de la seva família per sobre de la seva autocura. En canvi, els homes reben més suport familiar, especialment pel que fa a l’adhesió a la dieta, i tendeixen a atribuir la malaltia a hàbits de risc com el sedentarisme o l’adopció d’una dieta poc saludable.

Els resultats de l’estudi subratllen la necessitat de donar un enfocament més personalitzat a l’atenció primària per millorar la gestió de la malaltia segons el gènere. El treball ressalta que, mentre les dones solen atribuir l’aparició malaltia de la diabetis a situacions d’estrès emocional com la pèrdua d’un ésser estimat, els homes solen percebre la malaltia com la conseqüència de comportaments de risc. Aquesta diferència en la percepció també es reflecteix en la manera com afronten la malaltia les dones i els homes: mentre que les primeres es preocupen, sobretot, per conciliar la seva cura personal amb les responsabilitats familiars, mentre els homes posen èmfasi en el suport que reben per part de les seves parelles.

Investigació qualitativa
La investigació ha emprat una metodologia qualitativa basada en grups de discussió amb pacients de diverses zones de l’Estat espanyol. Aquesta aproximació ha permès captar de manera profunda les experiències dels participants i segmentar-los per gènere, edat i tipus de tractament. Mitjançant la realització d’una anàlisi temàtica, les investigadores han identificat vuit categories clau relacionades amb l’autogestió de la diabetis, incloent-hi l’impacte emocional del diagnòstic i les fonts de suport.

Aquest projecte ha estat realitzat amb la col·laboració de vuit centres d’atenció primària de l’Estat i ha comptat amb la participació de 111 pacients amb diabetis tipus 2. Els resultats ofereixen una orientació per al desenvolupament de polítiques sanitàries que tinguin en compte les diferències de gènere, amb l’objectiu de millorar l’atenció i el suport a les persones que viuen amb aquesta malaltia crònica tan freqüent.

Referència de l’artícle
Ramírez-Morros A, Berenguera A, Millaruelo L, Buil-Cosiales P, Gomez Garcia C, Cos X, Ávila Lachica L, Artola S, Millaruelo JM, Mauricio D, Franch-Nadal J. Impact of Gender on Patient Experiences of Self-Management in Type 2 Diabetes: A Qualitative Study. Patient Prefer Adherence. 2024 Sep 13;18:1885-1896. doi: 10.2147/PPA.S466931. PMID: 39290823; PMCID: PMC11407317.