Finalitza l’any de Jordi Gol i Gurina
Durant el 2024, l’IDIAPJGol ha seguit potenciant la seva recerca internacional i ha posat en marxa projectes rellevants que permeten seguir millorant la salut de les persones. Repassem algunes de les activitats més destacades que hem dut a terme.
El 2024 hem commemorat el centenari del naixement de Jordi Gol i Gurina, el “metge de persones”, que dona nom al nostre institut i que ha estat decisiu per al desenvolupament de l’atenció primària al nostre país. El seu llegat encara viu en la manera com s’entén i s’organitza el primer nivell assistencial i la seva visió humanista de la medicina i l’activitat assistencial en general representa els valors que guien l’actuació de l’IDIAPJGol.
Per celebrar l’Any Jordi Gol i Gurina, s’han dut a terme diverses activitats, coordinades pel Departament de Salut, el Col·legi de Metges de Barcelona i el mateix IDIAPJGol, i durant els primers mesos del 2025 encara se’n duran a terme més.
Recerca amb impacte
L’any que s’acaba s’ha desplegat a Catalunya el projecte IMPaCT, una iniciativa molt ambiciosa impulsada per l’Institut de Salut Carlos III, a través del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER), i coordinada a Catalunya per l’IDIAPJGol. El projecte té l’objectiu de fer el seguiment d’una mostra de 200.000 persones a l’Estat espanyol durant vint anys, que permetrà fer un perfil sobre la salut de la població i desenvolupar estratègies de prevenció i de medicina personalitzada.
A Catalunya, l’IMPaCT s’està duent a terme a la zona del Baix Francolí, a Tarragona; a les Terres de l’Ebre; al barri de la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat; a Manresa; a Lleida, i a Sant Fost de Campsentelles, Martorelles i Santa Maria de Martorelles (Vallès Oriental). En cadascuna d’aquestes sis zones, se selecciona una mostra representativa de 4.000 persones. Durant el 2024 s’ha fet la presentació pública del projecte a Tarragona, Terres de l’Ebre, l’Hospitalet de Llobregat i Manresa, i durant el 2025 es farà a Lleida i al Vallès Oriental.
Cita imprescindible
El 2024, l’IDIAPJGol ha continuat potenciant la seva recerca internacional, amb un augment significatiu del nombre de projectes finançats per programes de recerca de la Unió Europea, que han tingut un lloc destacat a la Jornada IDIAP 2024.
Aquesta trobada, que se celebra cada dos anys, és una cita imprescindible per als investigadors de l’Institut i tots aquells professionals interessats per la recerca en l’atenció primària. La Jornada d’aquest any s’ha celebrat el 16 de maig al Tecnocampus de Mataró i s’ha centrat en la figura de Jordi Gol i Gurina, de qui s’ha reivindicat la seva visió humanística de l’activitat assistencial i el paper que va tenir en el desenvolupament de l’atenció primària i en la medicina basada en l’evidència i centrada en la persona.
Com és habitual, al final de la Jornada es van lliurar els Ajuts a la recerca que concedeixen conjuntament l’IDIAPJGol i l’Institut Català de la Salut. Aquestes ajudes permeten als professionals assistencials de l’atenció primària poder impulsar consolidar la seva carrera investigadora.
Aposta per la innovació
Des de fa uns quants anys, l’IDIAPJGol aposta per la innovació, que és un procés essencial per millorar la salut de les persones. Per poder posar en comú els darrers avenços en aquest àmbit, s’ha celebrat la IV Jornada d’Innovació de l’IDIAPJGol. La trobada, organitzada per l’Agència d’Innovació de l’Institut, ha tingut lloc el 15 d’octubre a l’Edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya, a Barcelona, i s’ha centrat en l’emprenedoria social i les oportunitats que ofereix per a la millora del sistema de salut.
Al final de la Jornada, diversos professionals han fet presentacions breus de projectes innovadors referents a àmbits molt diferents, cosa que ha demostrat el dinamisme que existeix dins l’atenció primària per introduir noves tecnologies o nous processos per millorar la pràctica assistencial.
PhD Day
El 2024 l’IDIAPJGol ha celebrat el seu primer PhD Day. Es tracta de la primera trobada que es fa a l’Estat espanyol sobre el doctorat a l’atenció primària. La jornada, que s’ha dut a terme el 15 de març, demostra el compromís de l’Institut amb la formació en recerca dels professionals del primer nivell assistencial. Al final de l’acte s’han repartit cinc premis a projectes d’investigació que duen a terme les doctorandes i els doctorands de l’IDIAPJGol.
Noves oportunitats de finançament
La Unitat de Gestió de Projectes de l’Institut ha organitzat una jornada per donar a conèixer als investigadors el programa europeu de finançament Citizens, Rights and Values (CERV), de la Comissió Europea. L’acte ha tingut lloc a la sala d’actes de l’ICS el 19 de novembre, i ha comptat amb la presència de representants del Punt Europeu de Ciutadania del Ministeri de Cultura, que coordina el projecte a l’Estat, i d’investigadors que coordinen projectes finançats pel programa. Al final de les sessions, diversos professionals de l’IDIAPJGol i d’altres entitats han fet ponències en format pitch per explicar projectes tributaris de rebre ajuts del programa CERV.
Influència en les polítiques públiques
Els resultats de la recerca que es du a terme a l’IDIAPJGol s’orienten a la millora de la salut de les persones. Aquest any, un dels exemples més destacats ha estat la posada en marxa de la campanya La meva regla, les meves regles per part del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Aquesta acció es basa en els estudis sobre equitat i salut menstrual que ha dut a terme la Unitat Transversal de Recerca de l’Institut, juntament amb les iniciatives de grups feministes i comunitaris.
Les entrevistes de l’any
Aquest 2024 hem entrevistat algunes persones rellevants de l’IDIAPJGol i d’altres entitats relacionades amb l’Institut. Es tracta de:
- Pilar Astier, metgessa de família i vocal de la World Organization of Family Doctors (WONCA) i membre del Comitè Científic Extern de l’IDIAPJGol.
- Josep Basora, director de l’IDIAPJGol i comissari de l’Any Jordi Gol i Gurina, de qui ens parla en l’entrevista.
- Anna Berenguera, adjunta a direcció de l’IDIAPJGol, que parla sobre el doctorat a l’atenció primària.
- Gemma Falguera, coordinadora del Grup de recerca en salut sexual i reproductiva de l’IDIAPJGol.
- Anna Moleras, coordinadora del Gabinet Tècnic de l’IDIAPJGol.
- Alexandre Perera, coordinador de la xarxa d’R+D+I Xartec Salut.
- Anna Ponjoan, investigadora de la USR Girona en l’àmbit de la identitat de gènere i l’orientació sexual i la seva relació amb la salut.
- Maria Antònia Pou, investigadora de la USR Barcelona Ciutat que explica la seva experiència a Auckland (Nova Zelanda), on va marxar amb un ajut de mobilitat de l’IDIAPJGol.
- Mariona Pujol, coordinadora de la Unitat de Gestió de Projectes de l’IDIAPJGol.
- Concepció Violán, exdirectora de l’IDIAPJGol i investigadora del centre, premi a la Trajectòria Investigadora a l’Atenció Primària de l’ICS 2024.
- Juanjo Zamora, infermer, autor d’una tesi doctoral premiada per la CAMFiC sobre l’abordatge de la fragilitat a l’Atenció Primària.