Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un estudi de l’IDIAPJGol revela diferències comunicatives i culturals en l’atenció d’infermeres a persones immigrades de llarga estada

El treball, publicat a la revista Nursing Open, subratlla la importància d’integrar perspectives diverses en la pràctica sanitària i d’implementar programes de formació en habilitats comunicatives entre els professionals

Long Stay immigrants

Un estudi qualitatiu, liderat pel Grup de Recerca Multidisciplinari en Salut i Societat (GREMSAS) –grup interinstitucional Institut en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol)-Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)– aborda la comunicació intercultural en l’atenció primària des de la perspectiva de les infermeres, les persones immigrades de llarga estada i els mediadors culturals. Els autors del treball, publicat a la revista Nursing Open, destaquen que “els pacients immigrats perceben un desequilibri de poder en la relació assistencial i un tracte paternalista per part de les infermeres”. Tot i que aquests mateixos pacients reconeixen l’empatia i la professionalitat de les infermeres, les diferències comunicatives i culturals exacerben la manca de comprensió mútua a la relació assistencial.

Aquest treball subratlla la importància d’integrar perspectives diverses en la pràctica sanitària i d’implementar programes de formació en habilitats comunicatives. L’equip investigador del GREMSAS demana una col·laboració més estreta entre pacients, professionals i mediadors per aconseguir una atenció més equitativa i culturalment sensible.

Un problema global
El fenomen de la migració internacional, que afecta més de 272 milions de persones al món, és una realitat cada vegada més complexa, amb implicacions culturals, socials i polítiques significatives. Les persones immigrades, especialment aquelles que porten més de cinc anys al país d’acollida, segueixen trobant obstacles a nivell social, sanitari i cultural, malgrat dominar la llengua del país d’acollida. La percepció de biaixos, de manca d’empatia o la dificultat per establir relacions properes i humanitzades amb els professionals sanitaris són alguns dels reptes que persisteixen afectant negativament la seva experiència amb els sistema sanitari així com l’atenció de la seva salut.

Mediació cultural
A Catalunya, la introducció de serveis de mediació cultural als anys 1990 va ajudar a abordar aquestes diferències i a fomentar l’entesa mútua, però, segons afirmen els/les autors/es, encara és essencial aprofundir en les experiències tant dels pacients com dels professionals per millorar la qualitat de l’atenció. Aquest estudi es basa en aquesta necessitat, tenint en compte no només la perspectiva dels pacients i infermeres, sinó també la dels mediadors culturals com a observadors externs de les dinàmiques de la comunicació intercultural. En aquest sentit Francesc Ramos assenyala que “cal reforçar les habilitats comunicatives, fomentar l’aprenentatge dialògic i enfortir els vincles entre les comunitats immigrants i el sistema de salut”. També recomana involucrar activament els mediadors culturals i les comunitats en els processos de presa de decisions en salut.

Un estudi qualitatiu
L’estudi combina dades qualitatives de dues investigacions anteriors amb els resultats d’un grup de discussió amb mediadors culturals. Els mètodes inclouen entrevistes semiestructurades, grups focals i una anàlisi secundària de les dades utilitzant l’enfocament de Charmaz per a la teoria fonamentada. Els resultats identifiquen dues grans categories: el paper de la cultura en la comunicació i el grau de sensibilitat cultural en l’atenció. Els pacients immigrats valoren el diàleg informal com una eina clau per generar confiança, mentre que les infermeres demanen més formació per abordar les complexitats culturals.

Referència a l’article
Ramos-Roure F, Feijoo-Cid M, Manresa-Dominguez JM, Segura-Bernal J, García-Sierra R, Fernández-Cano MI, Arreciado Marañón A, Moreno-Gabriel E, Flamarich Gol C, Toran-Monserrat P. A Comparative Study of the Perspectives of Long-Stay Immigrants, Nurses and Cultural Mediators on Intercultural Communication: A Secondary Qualitative Analysis. Nurs Open. 2024 Nov;11(11):e70074. doi: 10.1002/nop2.70074. PMID: 39558517; PMCID: PMC11573725.