Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El programa europeu InnoBuyer finança el projecte EndoPath, participat per l’IDIAPJGol

El projecte desenvolupat pel grup GRASSIR i el VHIR aborda el retard diagnòstic de l’endometriosi amb una prova basada en biomarcadors no invasius i que té l’objectiu de detectar més eficientment l'endometriosi des de l’Atenció Primària

logosinnobuyer

El projecte EndoPath, impulsat pel Grup de Recerca en Atenció de la Salut Sexual i Reproductiva (GRASSIR) de l’IDIAPJGol i pel Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha rebut finançament de la convocatòria EIC Solvers del consorci europeu InnoBuyer. Amb aquest finançament, EndoPath podrà desenvolupar una eina diagnòstica capaç de detectar precoçment l’endometriosi des de l’Atenció Primària.

Per què és important?

L’endometriosi és una malaltia inflamatòria crònica que afecta el 10 % de les dones en edat reproductiva. Malgrat la seva prevalença, el diagnòstic sovint s’endarrereix més de deu anys degut a la manca de protocols estandarditzats i d’eines de diagnòstic no invasives que permetin identificar-la en les primeres etapes. Aquesta situació genera impactes significatius tant en la qualitat de vida de les pacients com en l’eficiència del sistema de salut. EndoPath té el propòsit de millorar l’abordatge d’aquesta malaltia a l’Atenció Primària.

L’aportació d’EndoPath

El projecte té com a objectiu millorar el diagnòstic amb el desenvolupament de biomarcadors no invasius detectables en el líquid cervical que permetin una detecció precoç i objectiva de l’endometriosi. Al mateix temps, busca reduir els retards del diagnòstic facilitant els resultats en menys de 48 hores i facilitant la derivació als especialistes només quan sigui necessari. Endopath també pretén empoderar els professionals de l’Atenció Primària proporcionant-los eines efectives que permetin identificar de manera més precisa les pacients que pateixen endometriosi des de la consulta.

El projecte

EndoPath implementarà una prova diagnòstica basada en immunoassaig (ELISA), que permetrà detectar proteïnes específiques associades amb l’endometriosi a partir d’una mostra de líquid cervical, obtinguda de manera no invasiva i amb mínim malestar per a la pacient. Les mostres seran analitzades en un laboratori clínic, que generarà un informe que permetrà als professionals de l’Atenció Primària derivar a serveis especialitzats les pacients amb més risc. La col·laboració entre el GRASSIR i el VHIR, juntament amb l’spin off de Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus MiMARK Diagnostics, aprofundeix en coneixements generats prèviament i els aplica en el desenvolupament d’una solució viable que, en última instància, podria ser adoptada per altres sistemes de salut.