Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La detecció de casos de violència masclista passa del 3 % al 42 % a l’àrea Metropolitana Nord

L’augment ha estat possible gràcies a un programa de formació impulsat pel Grup de recerca en salut sexual i reproductiva de l’IDIAPJGol

Gemma Falguera

La formació dels professionals de la salut en la detecció d’agressions masclistes ha permès que es puguin detectar a les consultes d’atenció primària de l’àrea Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut un 42 % dels casos, una xifra que només era del 3 % abans de la intervenció. Actualment, més de la meitat dels casos de violència masclista es detecten a l’atenció primària de salut. 

El Grup de recerca en salut sexual i reproductiva (GRASSIR) de l’IDIAPJGol va dissenyar l’any 2022 un programa de formació adreçat al personal sanitari, a partir de les conclusions de diversos estudis coordinats pel grup.

Eina matemàtica
En aquests moments, l’equip liderat per Gemma Falguera també està treballant en l’elaboració d’una eina matemàtica per predir casos de violència de gènere, a partir del creuament de diversos indicadors, que es podrà aplicar a les consultes d’atenció primària per facilitar la detecció de casos. El GRASSIR està desenvolupant aquesta eina conjuntament amb l’investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona, David Moriña. Segons els resultats preliminars, gairebé la meitat dels casos passen desapercebuts a l’atenció primària, sovint per factors com la vergonya, la por a represàlies, la dependència econòmica de les víctimes o l’autoculpabilització.

Aquest estudi, que s’està duent a terme a l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona (el Barcelonès Nord, el Maresme i els dos vallesos), cobreix un milió i mig d’habitants amb una elevada diversitat sociodemogràfica, cosa que en facilita l’extrapolació a altres zones amb sistemes de salut similars. El treball es fonamenta en dues fonts d’informació: una base de dades sobre l’evolució dels casos de violència masclista detectats a l’atenció primària entre el 2010 i el 2021, i una enquesta sobre violència masclista que va dur a terme el govern espanyol l’any 2019. Paral·lelament, el GRASSIR està preparant un sistema d’algoritmes que ha d’ajudar a detectar quins indicadors clínics estan més relacionats amb les agressions masclistes.

Detecció i prevenció entre les més joves
Un article recent del grup destaca la necessitat de millorar l’abordatge de casos entre les víctimes joves, d’entre 16 i 25 anys, a les consultes d’atenció primària. Moltes de les dones d’aquesta edat agredides no acudeixen als centres d’atenció primària. Per aquest motiu, des del GRASSIR adverteixen que és essencial implementar accions específiques que facilitin l’accés de les joves a aquests serveis. Alhora, el grup subratlla que cal un canvi estructural que permeti abordar el problema des de l’arrel, amb accions educatives i culturals que “qüestionin el model patriarcal vigent i fomentin una societat més igualitària”.