Un estudi de l’IDIAPJGol revela una vacunació infantil i juvenil més baixa durant la pandèmia a zones desafavorides
Un estudi liderat per l’IDIAPJGol afirma que en les zones més desafavorides el percentatge d’infants i adolescents vacunats durant la pandèmia va ser gairebé 8 punts percentuals més baix que a les zones més riques
Les desigualtats socioeconòmiques influeixen en la vacunació contra la covid-19 i en la incidència de la malaltia entre infants i adolescents. Així ho conclou un estudi liderat pel grup de recerca en Epidemiologia del Món Real de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), publicat a la revista Frontiers i Pediatrics. L’estudi compara el nombre de casos de covid-19 diagnosticats a infants i adolescents d’entre 5 i 15 anys residents a Catalunya durant la pandèmia, abans i després de la vacunació, tenint en compte factors socioeconòmics.
Els resultats del treball mostren una desigualtat significativa en la cobertura vacunal. Així, mentre el 74,6 % dels adolescents que residien en les zones més riques es van immunitzar contra la covid-19, només ho va fer un 66,9 % dels qui vivien en les zones més pobres. Aquestes dades reflecteixen l’existència de desigualtats estructurals que influeixen tant en l’accés als serveis sanitaris com en la percepció i l’acceptació de les vacunes.
Els autors de l’estudi subratllen la importància d’implementar estratègies dirigides a millorar l’equitat en l’atenció primària, incloent-hi campanyes d’informació adaptades a comunitats vulnerables. La primera signant de l’estudi, la investigadora Irene López, destaca que “els nostres resultats posen de manifest la necessitat de tenir en compte totes les barreres d’accés a les vacunes, incloent-hi els factors socioeconòmics”.
Un estudi cohort
La recerca s’ha basat en una cohort de més d’1,5 milions d’infants i adolescents, inclosos en Sistema d’Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), de l’IDIAPJGol. L’equip investigador ha estratificat la població segons un índex socioeconòmic territorial per estudiar com les desigualtats afectaven la incidència d’infeccions i el ritme de vacunació. Aquesta metodologia ha permès obtenir una visió detallada sobre l’impacte de les condicions socials en la salut infantil durant la pandèmia.
Referència de l’article
López-Sánchez I, Perramon-Malavez A, Soriano-Arandes A, Prats C, Duarte-Salles T, Raventós B and Roel E (2024) Socioeconomic inequalities in COVID-19 infection and vaccine uptake among children and adolescents in Catalonia, Spain: a population-based cohort study. Front. Pediatr. 12:1466884. doi: 10.3389/fped.2024.1466884