Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El projecte IMAGINE llança una campanya per conscienciar sobre la resistència als antimicrobians a les residències

La iniciativa "FACTS en antibiòtics i resistències microbianes: verdader o fals" vol desmitificar conceptes erronis sobre la resistència als antimicrobians, amb motiu del Dia Europeu de la Consciència sobre l'Ús Prudent d'Antibiòtics 

pills hands old woman closeup

 

En el marc del Dia Europeu de la Consciència sobre l’Ús Prudent d’Antibiòtics, el projecte IMAGINE llança una campanya anomenada “FACTS en antibiòtics i resistències microbianes a residències geriàtriques: Verdader o fals”, que busca desmitificar conceptes erronis sobre la resistència als antimicrobians, especialment a les residències geriàtriques. Aquesta iniciativa, que es durà a terme del 18 al 24 de novembre de 2024, està pensada per educar, tant professionals de la salut com el públic general, sobre la importància de dur a terme un ús responsable dels antibiòtics i prevenir infeccions.

La campanya inclou diverses afirmacions relacionades tant amb el projecte IMAGINE com amb les resistències als antimicrobians en general, a les quals se’ls assigna el valor de “verdader” o “fals”. L’afirmació es justifica després a partir de l’evidència científica. La iniciativa aborda qüestions sobre l’impacte de les resistències en el cost sanitari i les hospitalitzacions, i les millors estratègies de prevenció i diagnòstic de les infeccions urinàries, entre altres.

La campanya posa en relleu la importància de les mesures d’higiene i prevenció, i desmitifica la idea que tenen un impacte limitat en la propagació d’infeccions. En aquest sentit, es destaquen les bones mesures d’higiene de mans, l’ús adequat d’elements de protecció i la importància de mantenir una higiene anogenital adequada com activitats fonamentals per reduir la incidència d’infeccions, especialment urinàries, a les residències geriàtriques.

L’objectiu final de la campanya és oferir informació clara i accessible que permeti conscienciar sobre l’augment i l’impacte global de les resistències als antimicrobians i conscienciar sobre l’impacte que tenen les resistències antibiòtiques en les residències geriàtriques.

Població vulnerable

Així mateix, la campanya busca destacar les particularitats de les residències geriàtriques, on la població és especialment vulnerable i el risc d’infeccions és més alt. Aquest fet provoca un augment de l’ús d’antibiòtics, la qual cosa incrementa el risc que apareguin resistències als antibiòtics. Aquesta situació agreuja els quadres clínics en una població fràgil.

Les resistències als antimicrobians són un problema global que no distingeix entre països desenvolupats i països en vies de desenvolupament, ni entre persones que han fet un ús adequat dels antibiòtics al llarg de la seva vida. Es tracta d’un problema de salut pública global i, per aquest motiu, cada any la Unió Europea convoca el Dia de l’Ús Prudent d’Antibiòtics el 18 de novembre.

La resistència als antimicrobians és un problema de salut pública que provoca més de 35.000 morts cada any a la Unió Europea. Des del 2019, l’Organització Mundial de la Salut ha classificat la resistència als antimicrobians entre les deu principals amenaces per a la salut pública global i, malgrat els esforços, les dades recents revelen un augment preocupant en el nombre d’infeccions i morts causades per la resistència de bacteris als antibiòtics. Si aquesta tendència continua, la resistència als antimicrobians podria causar al voltant de 10 milions de morts anuals al món en un futur proper.

El projecte IMAGINE

El projecte IMAGINE té com a objectiu millorar l’ús d’antibiòtics a les residències geriàtriques i fer que aquests medicaments segueixin sent efectius per a tothom, especialment per a les persones grans fràgils. La iniciativa promou mesures de prevenció d’infeccions i fomenta l’ús adequat d’antibiòtics en residències geriàtriques de vuit països europeus: Grècia, Hongria, Lituània, Polònia, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya i Dinamarca. Aquest projecte està cofinançat per la Unió Europea a través del Programa EU4Health. El coordina l’investigador de l’IDIAPJGol, Carl Llor.

"Finançat per la Unió Europea. No obstant això, les opinions expressades són només les dels autors i no reflecteixen necessàriament les de la Unió Europea o HADEA. Ni la Unió Europea ni l'autoritat adjudicadora poden ser considerades responsables".