Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Les persones LGTBIQ+ són més propenses a tenir malalties cardiovasculars

El projecte IRIS, liderat per l’IDIAPJGol, té el propòsit de comparar la influència dels estils de vida i els factors de risc en l’aparició aquestes afeccions entre la població general i la del col·lectiu LGTBIQ+

Asset 2

Les persones LGTBQ+ tendeixen a anar menys a consulta perquè moltes s’hi han sentit incòmodes o discriminades. L’impacte que això pot tenir sobre la salut és encara incert i podria ser especialment rellevant en el seguiment de malalties cròniques. Estudis fets a Nord-Amèrica evidencien que el seguiment del tractament amb estatines (fàrmacs per controlar els nivells de colesterol) és gairebé la meitat entre la població LGTBQ+ que en la general. Aquest fet està relacionat amb el fet que les persones que formen part d’aquest col·lectiu acudeixen menys a les consultes d’atenció primària que la resta de la població. Això podria empitjorar el control dels factors de risc i incrementar el risc de malaltia cardiovascular.

A partir d’aquests estudis, l’equip liderat per la investigadora del Grup d’investigació en Salut Vascular de la Unitat de Suport a la Recerca Girona de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), Anna Ponjoan, ha posat en marxa el Projecte IRIS, el primer estudi que pretén abordar la salut cardiovascular en les persones LGTBQ+ a casa nostra. La investigadora adverteix que “existeix buit de coneixement sobre la salut cardiovascular entre aquest col·lectiu, que pot tenir conseqüències molt greus”. Ponjoan afegeix que “ara tenim les eines en recerca per fer que aquesta situació canviï per tal d’oferir una atenció de qualitat a totes les persones en el primer nivell assistencial”.

Breu enquesta

L’objectiu del Projecte IRIS és comparar la prevalença i la incidència dels estils de vida, factors de risc i malalties cardiovasculars entre la població general i la població LGTBQ+. També vol comparar l’ús de la medicació i la utilització dels recursos sanitaris entre les dues poblacions. Per fer-ho possible, es farà servir la base de dades del Sistema d’informació per al desenvolupament de la investigació en atenció primària (SIDIAP). L’estudi proposa a les persones participants respondre una breu enquesta amb preguntes sobre identitat de gènere i orientació sexual i també sobre la percepció del grau de discriminació que perceben a les consultes d’atenció primària. “Si sents incomoditat o discriminació a consulta, et visites menys, i això està demostrat que empitjora de manera clara la salut”, afirma Daniel Sánchez, metge d’Atenció Primària i col·laborador de l’estudi.

Mirada LGTBIQ+
Un pilar fonamental del projecte IRIS és la mirada LGTBQ+, que es posa de manifest en la implicació de persones del col·lectiu en diverses fases del projecte.
El reclutament de participants és una de les fases en què la implicació del col·lectiu és clau. El reclutament es fa en cadena, és a dir, cada participant pot convidar tres persones que conegui a participar en l’estudi. Un cop s’han respost totes les preguntes de l’enquesta, es generen automàticament tres enllaços que es poden compartir per Whatsapp, Telegram o correu electrònic. Cada enllaç és una invitació personalitzada que permet que una persona pugui respondre l’enquesta una sola vegada. L’equip investigador està recorrent el territori i fent converses, trobades i reunions amb entitats LGTBQ+, de cares a promoure la participació i aconseguir cadenes ben llargues.

Bona rebuda
“Les persones que comencen una cadena són molt diferents a les últimes que hi participen; és així com aquest mètode de mostreig permet arribar a tota la diversitat que comporta el col·lectiu LGTBQ+”, explica la Dra. Ponjoan, que afegeix que “necessitem la participació de la comunitat i, de moment, la rebuda del projecte està sent molt bona en cada poble i ciutat on anem”. Les persones i entitats que vulguin saber més sobre IRIS poden seguir el projecte a Instagram i poden contactar-hi per organitzar una trobada.

L’objectiu final d’aquesta iniciativa és generar coneixement científic al voltant de malalties cardiovasculars i els seus factors de risc per tal de construir estratègies i protocols sanitaris que tinguin en compte tothom.