Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La combinació de índex Fràgil-VIG i el test de Pfeiffer millora la detecció del deteriorament cognitiu 

El creuament d'aquests tests permet identificar persones grans en situació de risc i personalitzar-ne la cura a l’atenció primària i domiciliària

iStock 1253272878

Un estudi liderat per l’IDIAPJGol i l’ICS conclou que la combinació de l’índex Fràgil-VIG i el test de Peiffer és una eina eficaç per identificar la fragilitat i el risc de deteriorament cognitiu en persones grans en atenció domiciliària. La combinació d'aquestes dues proves permet donar una atenció més personalitzada i adaptada a les necessitats específiques de cada persona.

La investigació, publicada a la Revista Española de Geriatría y Gerontología, destaca el potencial d’aquest índex per orientar intervencions preventives des de l’atenció primària i així millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables. L’estudi liderat per l’investigador de l’IDIAPJGol Dr. Juan-José Zamora-Sánchez, infermer de l’Institut Català de la Salut, mostra una correlació moderada entre l’índex Fràgil-VIG i el test de Pfeiffer, àmpliament utilitzat per detectar deteriorament cognitiu. Els resultats indiquen que com més alt és el grau de fragilitat segons el Fràgil-VIG, més gran és la probabilitat de patir deteriorament cognitiu. L'índex Fràgil-VIG és un instrument multidimensional de valoració de la fragilitat que estratifica la població, dissenyat pel geriatre Jordi Amblàs, basat en la valoració geriàtrica integral, que ara està recomanat pel Departament de Salut.

Beneficis de l’atenció domiciliària
L’atenció domiciliària ofereix beneficis essencials per a les persones grans, ja que evita desplaçaments i permet als professionals de la salut valorar l’entorn en què viuen, un aspecte clau per a la detecció de fragilitat. Tot i això, també presenta limitacions, com la dependència de cuidadors familiars i l’accés restringit a alguns recursos sanitaris, factors que poden influir en la capacitat d’intervenció.

Eines complementàries
L’índex Frágil-VIG, basat en una avaluació integral de la fragilitat, i el test de Pfeiffer, destinat a avaluar el deteriorament cognitiu, són eines complementàries que permeten abordar la vulnerabilitat física i cognitiva en la població gran. El seu ús conjuntés fonamental per a la planificació de cures preventives adaptades a les persones grans en situacions de risc.

Per dur a terme aquest estudi, es va utilitzar una metodologia transversal amb 412 persones incloses en un programa d’atenció domiciliària. Durant les visites a domicili, les infermeres d’Atenció Primària van administrar les dues eines. Posteriorment, es va analitzar la correlació entre ambdós resultats, seguint els estàndards COSMIN per a la validació d’instruments de mesura.

Referència a l’article
Zamora-Sánchez JJ, Zabaleta-Del-Olmo E, Pérez-Tortajada G, Amblàs-Novellas J. Validez convergente y discriminativa del índice Frágil-VIG con el test de Pfeiffer en personas atendidas en atención domiciliaria. Rev Esp Geriatr Gerontol. 2024 Sep-Oct;59(5):101499. doi: 10.1016/j.regg.2024.101499.