Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La IV Jornada d’Innovació de l’IDIAPJGol posa de manifest la importància del sistema públic de salut com a motor de la innovació sanitària

Organitzada juntament amb Xartec Salut, la trobada aplega experts del món de la recerca, la innovació i la transferència de tecnologia, que han analitzat les oportunitats i reptes de l’emprenedoria social en salut, la col·laboració publicoprivada, la prevenció i la corresponsabilitat

jornada innovacio 2024 1

Amb el lema “Una mirada a l’emprenedoria social en salut”, la IV Jornada d’Innovació de l’IDIAPJGol reflexiona sobre la importància que té l’aplicació dels resultats de la recerca en la millora de la salut de les persones, a través de la creació de nous serveis i productes. La trobada, organitzada conjuntament amb l’Instituto de Salud Carlos III i amb el suport del Pla Estratègic per a la Innovació en Salut (PERIS), s’ha celebrat el 15 d’octubre de 2024, a la sala d’actes de l’Edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya, i ha comptat amb la participació de destacats experts del sector que han debatut sobre els reptes i oportunitats que l’emprenedoria social pot aportar al sistema sanitari.

La benvinguda de l'acte ha anat a càrrec del director de l’IDIAPJGol, Josep Basora, del coordinador de la xarxa d’R+D+I Xartec Salut, Alexandre Perera, i del responsable de l'Oficina de Suport a la Innovació i la Recerca de l'Institut Català de la Salut, Francesc Iglesias, que han posat el focus en la necessitat de dinamitzar la innovació en salut i el paper que té l’emprenedoria social en aquest procés. Seguidament, la taula d’experts, moderada per Diana Puente i Magda Aubets, de l’Agència d’Innovació de l’IDIAPJGol, ha ofert una discussió profunda sobre les oportunitats d’innovació amb impacte i els reptes que enfronta aquesta modalitat de negoci en el context de la salut.

Conceptes poc coneguts

En la taula d’experts, Maite Fibla, cofundadora de l’empresa d’inversió Ship2B Ventures, ha destacat que, malgrat que els conceptes d’emprenedoria social i innovació amb impacte existeixen des de fa anys, encara no són prou coneguts ni entesos. En aquest sentit, Fibla ha remarcat que la innovació amb impacte no busca només un retorn econòmic, sinó social, i contribueix a generar canvis significatius en la societat. En aquest sentit, la cofundadora de Ship2B Ventures ha subratllat la importància que té el cost-eficiència i el retorn social en la col·laboració publicoprivada i ha posat com a exemple el cas de l’empresa dedicada a la cura de la gent gran Qida.

Per la seva banda, Joan Solís, soci d’Arvor, ha advertit dels riscos que comporta el “social washing”. Solís ha posat l’accent en la necessitat de centrar l’emprenedoria social en àmbits d’alt impacte per a les persones, com el canvi climàtic i la discapacitat. El soci de la consultora d’innovació ha alertat que moltes de les innovacions que impulsem des del nostre país acaben sent explotades a fora i que hem de ser capaços de retenir-les.

El metge de família i coordinador de la USR Girona de l’IDIAPJGol, Rafel Ramos, fundador de l’spin-off Myosafe Innovations, ha defensat que la medicina de família i l’atenció primària són els àmbits més socials de la medicina, i que, per tant, haurien de tenir un paper central en la innovació social. Ramos ha insistit en la importància d’una col·laboració publicoprivada que generi impacte social i que sigui justa, transparent i acceptada per la societat.

Prevenció, la gran oblidada

Una qüestió que ha sorgit durant el debat que han protagonitzat els experts de la taula ha estat la importància de tenir en compte la prevenció de la salut en els desenvolupaments innovadors. En aquest sentit, Fibla ha defensat que una major inversió en prevenció farà que el sistema sanitari sigui més sostenible a llarg termini. Solís ha afegit que integrar la salut comunitària dins dels projectes innovadors és clau per assegurar l’èxit d’aquestes iniciatives i ha subratllat que “una solució no és vàlida si no té en compte tots els agents de salut implicats”.

Tots els participants han coincidit en la necessitat d’establir mecanismes per transformar prototips i solucions innovadores en realitats aplicables dins del sistema sanitari, i han debatut sobre com fer-ho de manera àgil i eficient. La transformació del sistema de salut, segons Francesc Iglesias, responsable de l'Oficina de Suport a la Innovació i la Recerca de l’Institut Català de Salut, ha de partir de l’atenció primària i ha de tenir com a objectiu principal millorar la qualitat de vida de les persones.

Eina clau per a la innovació a l’IDIAPJGol

Després de la taula d’experts, David Verde, responsable de l’Agència d’Innovació de l’IDIAPJGol, ha intervingut amb una breu presentació sobre el reglament de creació d’spin-offs de l’IDIAPJGol, una eina clau per a transferir les innovacions sorgides a l’IDIAPJGol cap al mercat.

Després de la pausa-cafè, la jornada s’ha reprès amb la intervenció d’Isabel Huber, directora general de l’spin-off Succipro, que ha explicat el camí que han seguit des de la ciència fins a la comercialització d’una solució innovadora. Huber ha subratllat la importància d’apropar la recerca científica al mercat i de trobar vies per fer-la accessible a la societat.

Una finestra a la recerca transferible

Un dels moments més esperats de la jornada ha estat l’Elevator Pitch, una sessió conduïda per David Verde, en què diversos investigadors i investigadores de l’IDIAPJGol han tingut l’oportunitat de presentar projectes de recerca transferibles. Aquesta activitat ha permès fer visible iniciatives que estan duent a terme investigadors de l’Institut, amb un gran potencial per ser implementades al sistema de salut. Els projectes han captat l’interès dels assistents, tant per la seva viabilitat com pel seu impacte social, posant de manifest el talent i la innovació que es generen dins de l’IDIAPJGol.

La IV Jornada d’Innovació ha tancat amb un clar missatge de futur: el sistema públic ha de liderar el canvi cap a una salut més equitativa, sostenible i amb impacte social. L’emprenedoria social és una peça clau en aquesta transformació i la seva aplicació dins del sector sanitari obre una porta a noves formes de col·laboració que poden millorar tant l’atenció com la qualitat de vida de la ciutadania. Tanmateix, la col·laboració entre tots els actors del sistema, incloent-hi el sector privat i el públic, serà essencial per assegurar que les innovacions arribin a bon port i generin el màxim retorn social possible.

Amb la cloenda, a càrrec de Josep Basora i Alexandre Perera, la jornada s’ha acomiadat fins a la propera edició, i ha deixat sobre la taula grans reptes però també moltes oportunitats per seguir innovant en un sector tan essencial com és la salut. 

La Xartec Salut és una xarxa d’innovació centrada en el sector sanitari, que aplega centres de recerca –com l’IDIAPJGol–, universitats, centres sanitaris i altres entitats del sector, que té el propòsit de fomentar l’intercanvi de coneixement entre els actors que intervenen en el procés d’innovació en les tecnologies de la salut, promoure la creació d’empreses i donar suport per aconseguir convertir una idea en un producte o servei que serveixi per millorar el benestar de les persones. Entrevistem el coordinador de la Xartec, Alexandre Perera, cap del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB), de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha impulsat la xarxa. Ens parla dels desafiaments i les oportunitats que afronta l’entitat i de la seva visió de la innovació a casa nostra. El doctor Perera ha intervingut en la IV Jornada d’Innovació de l’IDIAPJGol, que s’ha centrat en emprenedoria social.

Quina és la missió principal de la Xartec Salut i com s’articula la seva contribució al sector de la salut a Catalunya?

La Xartec és una xarxa d’R+D+I que pretén ser un pont entre la recerca i la transferència de coneixement, entesa com un catalitzador per portar al mercat productes i serveis de l’àmbit de la medicina i la salut. Per aconseguir-ho, la Xarxa ha de ser representativa de les tecnologies mèdiques que es desenvolupen a Catalunya i, en aquest sentit, també ha d’actuar com a impulsora del talent que tenim a casa nostra.

Quina diferència hi ha entre la Xartec i altres iniciatives d’innovació en el sector salut? 

Tradicionalment la transferència s’ha entès com una fase que comença quan ja s’ha concebut el producte o servei, però el nostre model es basa en integrar la innovació en tot el procés, des del disseny de la recerca fins a la sortida del servei o del producte al mercat. En aquest sentit, integrem dins la Xarxa diversos actors que participen en tot aquest procés de cocreació. Creiem que la millor forma de transferir els resultats de la recerca és a través d’un equip que s’hi dediqui. Des de la Xartec hem ajudat a impulsar quinze spin-offs amb aquest model, acompanyant-les des del començament del camí per minimitzar els riscos en la seva sortida al mercat.

Una vegada un investigador ha ideat un producte o un servei amb una utilitat determinada, com arriba a l’usuari final?

Nosaltres duem a terme accions per minimitzar els riscos del procés de transferència, a través de diversos eixos. El primer és el talent. En aquest sentit, organitzem trobades en què participa la gent més jove de la Xarxa i els posem en contacte amb investigadors més sèniors i amb emprenedors que exposen els seus èxits i els seus fracassos –i aquí els fracassos són molt rellevants per a nosaltres, perquè ens ensenyen molt–.

Volem sembrar una llavor entre els més joves, plantar en els seus caps la idea que es poden arribar a guanyar la vida creant una empresa per explotar el fruit de la seva recerca. Ara no estem aconseguint retenir el talent dels joves. El sistema dedica una gran quantitat de recursos en formar investigadors que acaben marxant a treballar a l’estranger i no tornen. Nosaltres hem calculat que el cost que això suposa equival al que va representar construir tota la xarxa de l’AVE o el que va suposar el rescat bancari de l’any 2010, entre seixanta mil i vuitanta mil milions d’euros. Això és dramàtic. Hem d’aconseguir convèncer els joves que l’èxit no és anar a treballar a Google, sinó, per exemple, viure i treballar a Altafulla en una empresa que factura deu milions d’euros i que has creat tu a partir de la teva recerca.

El segon eix és el de la innovació oberta. La generació d’idees ha de ser un procés no controlat. En aquest procés surten idees molt esbojarrades, però si les compartim i els hi donem un parell de voltes, poden ser interessants. Aquí els joves tenen un paper fonamental, perquè tenen menys filtres, menys prejudicis, i plantegen idees que poden arribar a ser revolucionàries.

El tercer eix és el de la cocreació. Aquest és molt important per a entitats com l’IDIAPJGol, que es pot beneficiar de la participació en projectes conjunts amb el CREB, per exemple. És important que anem més enllà de la col·laboració i que fem cocreació, que abordem els problemes de manera conjunta.

El quart bloc és el de valorització. Aquest àmbit és molt estratègic. Aquí donem suport en qüestions relacionades amb la propietat intel·lectual, així com amb la capacitat que tindrà l’investigador un cop porti la tecnologia al mercat, la llibertat d’acció legal que tindrà per a la protecció de la patent o les barreres que es trobarà en l’accés al mercat i la regulació. Davant de totes les variables i obstacles, els hi donem assistència personalitzada.

L’últim eix és el suport a la llicència, el desenvolupament de negoci, la creació de spin-offs. Aquest suport l’oferim al nostre Venture Building, que és la factoria d’on han sortit quinze spin-offs impulsades per l’acció de la Xarxa.

Aquests cinc blocs, talent, idees, cocreació, valorització i transferència de tecnologia, són l’espina dorsal dels serveis que la Xartex ofereix als seus membres.

Catalunya se situa al capdavant de la producció científica en recerca, però, en canvi estem molt avall en transferència del coneixement. Iniciatives com la Xartec poden ajudar a millorar aquesta situació?

És important fer notar que al nostre país som excel·lents en recerca, sobretot en recerca bàsica, però, en canvi, som mediocres en transferència. Aquest és un problema estructural que té molt a veure amb la gestió del talent. L’estudiant de doctorat excel·lent acaba marxant a treballar a Facebook i allà fa la seva transferència. Per a nosaltres seria millor tenir un Facebook aquí i captar el talent de fora. En canvi, ho fem a la inversa. Dediquem esforços titànics en tenir una recerca excel·lent que no té retorn en la nostra societat, sinó a fora. La Xartec ho solucionarà? Probablement no, però està posant el seu gra de sorra a revertir la situació.

Tots els actors que estem involucrats en el procés d’R+D+I hem de ser conscients que aquesta realitat posa en risc el nostre model social i el benestar que tenim. Si nosaltres no som capaços de crear els nostres propis productes i serveis, els acabarem comprant a altres economies que han tingut la capacitat de crear-los. Fan falta més xartecs, però, sobretot, fa falta un canvi de cultura.

Hi ha consciència per part dels actors que formen part del procés d’innovació sobre la necessitat d’aquest canvi?

Tothom vol que això passi, però no sé si hi ha prou atreviment per assumir el cost que comporta aconseguir-ho. De tota manera, crec que estem millorant. El que cal ara és una visió de conjunt, més coordinació entre tots els actors que intervenen en el procés.

Quina importància té per a Xartec Salut la participació de l’IDIAPJGol com a membre de la Xarxa? 

Crec que majúscula. Estic molt content que l’IDIAP formi part de la Xarxa i que s’integri amb la resta de grups que la componen. A casa nostra és molt complicat aconseguir introduir productes digitals sanitaris al mercat. Això ho podem aconseguir, per exemple, posant en contacte grups de recerca de l’IDIAP amb laboratoris de ciències de dades o de gestió informàtica o bé amb professionals especialitzats en regulatòria.

I quins avantatges té per als investigadors i professionals de l’IDIAPJGol formar part de la Xarxa? 

Les oportunitats de cocreació i la generació d’idees conjuntes. Si posem en una habitació gent molt diferent i comencem a compartir idees acabaran sortint coses molt interessants. Aquesta és la clau. I si tenim l’habilitat de portar talent jove a l’habitació, aquesta generació d’idees es catalitza. Des d’aquesta perspectiva podem tirar endavant reptes que si els abordem de manera unilateral són difícils de solucionar. L’altra qüestió és que els investigadors de l’IDIAP coneixen bé quins són els problemes de salut més rellevants i aquesta informació és clau, perquè si no altres equips de centres més tecnològics acaben solucionant problemes que no existeixen en la vida real.

Com t’agradaria que fos la Xartec d’aquí a cinc anys?

M’agradaria que tots els membres de la Xarxa col·laboressin més, sobretot els centres que no tenen res a veure entre si. També m’agradaria que hi hagués un espai de conversa i cocreació, de forma que, per exemple, els estudiants de doctorat de l’IDIAP estiguessin en contacte amb els estudiants de doctorat de Matemàtiques. Voldria que tinguéssim naturalitzada la creació d’empreses d’alt valor tecnològic a Catalunya i fos més fàcil tenir una idea i portar-la al mercat a través d’una empresa tecnològica.

Creus que fa falta incorporar algun altre perfil a la Xarxa?

L’Administració pública, que ja n’és part, hi hauria de poder participar més, no tant a través del suport institucional, que ja ens el dona, sinó mitjançant els seus càrrecs tècnics.

A més, tot i que les empreses no poden formar part de la Xartec, sí que hi podrien estar més a prop. Tenim el repte que el capital estigui més a prop de la Xarxa. Tradicionalment, l’empresa catalana ha sigut molt conservadora. M’agradaria que l’empresa catalana invertís en empreses catalanes. Així com hem aconseguit atreure grups inversors, ens està costant que vinguin empreses catalanes de tecnologies mèdiques, i la seva participació és clau.

Una altra cosa que m’agradaria aconseguir és que els estudiants de Medicina hi participin. Això és important, perquè els nous productes i serveis de les tecnologies de la salut els han de posar al sistema els metges. Hauríem d’aconseguir més participació dels grups clínics i dels estudiants.