Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El sobrediagnòstic d’infeccions d’orina en la gent gran podria significar problemes de salut més greus

Un estudi que han liderat els investigadors de l’IDIAPJGol Carl Llor i Ana Moragas conclou que es prescriuen antibiòtics de manera innecessària per tractar sospites d’infeccions d’orina en les residències geriàtriques

Sobrediagnostic infeccions orina

El sobrediagnòstic d’infeccions d’orina en les residències de gent gran podria ser un indicador de malalties més greus que poden presentar símptomes no específics similars. Això pot retardar la identificació i el tractament de problemes de salut més crítics. Aquesta situació comporta, també, la prescripció inadequada d’antibiòtics, cosa que pot contribuir a augmentar la resistència a aquests fàrmacs i dificultar el tractament d’infeccions reals en el futur.

Aquesta revisió no sistemàtica, publicada a la revista Clinical Microbiology and Infection té com a primer i segona signants als investigadors de l’IDIAPJGol Carl Llor i Ana Moragas. El treball apunta que el sobrediagnòstic d’infeccions d’orina en residències i la prescripció innecessària d’antibiòtics per tractar-les afecta negativament la qualitat de vida dels pacients, retarda el diagnòstic precís que presenta la persona, augmenta els costos sanitaris i pot provocar reaccions adverses als medicaments.

Segons apunten els autors del treball, aquesta situació afecta la qualitat de vida dels pacients perquè els efectes secundaris dels antibiòtics, juntament amb l’impacte psicològic que pot comportar el fet de tenir un diagnòstic d’infecció, els pot generar angoixa. D’altra banda, l’ús innecessari d’antibiòtics i de proves diagnòstiques addicionals que no han demostrat ser efectives en les persones grans, com són les tires reactives d’orina, pot conduir a un augment dels costos sanitaris.

Els antibiòtics poden provocar efectes secundaris i reaccions adverses, especialment en persones grans que tenen diverses malalties i prenen diversos fàrmacs. Aquestes reaccions poden generar més complicacions de salut, hospitalitzacions o, fins i tot, un augment de la mortalitat.

El paper de les infermeres
Aquesta revisió assenyala que les infermeres tenen un paper essencial en el procés de diagnòstic, ja que són les responsables d’observar els símptomes, realitzar proves d’orina i iniciar la teràpia amb antibiòtics. Els seus coneixements i formació sobre l’abordatge de les infeccions d’orina són vitals per millorar els resultats en els pacients.

L’article subratlla la necessitat de donar pautes clares i senzilles per ajudar les infermeres a fer diagnòstics precisos, i reduir l’ús innecessari de proves diagnòstiques inefectives i d’antibiòtics. En aquest sentit, l’estudi suggereix que, si no es compleixen els criteris mínims per diagnosticar la infecció, es considerin diagnòstics alternatius.

IMAGINE
Aquesta revisió no sistemàtica l’ha dut a terme el grup d’estudi IMAGINE. Aquest grup se centra en estandarditzar els esforços de prevenció d’infeccions, amb especial atenció a les infeccions d’orina, i de l’ús inadequat d’antibiòtics en residències de gent gran en vuit països europeus diferents. L’objectiu del projecte és influir la pràctica clínica i les polítiques de prevenció i control de les infeccions a través de pràctiques d’higiene i del foment de la prescripció raonada d’antibiòtics en residències geriàtriques per millorar l’atenció als pacients i reduir el risc de resistència als antibiòtics.

Referència a l’article
Llor C, Moragas A, Ruppe G, Lykkegaard J, Hansen MP, Antsupova VS, Jensen JN, Theut AM, Petek D, Sodja N, Kowalczyk A, Bjerrum L; IMAGINE study group. Diagnosing probable urinary tract infections in nursing home residents without indwelling catheters: a narrative review. Clin Microbiol Infect. 2024 Aug 30:S1198-743X(24)00419-1. doi: 10.1016/j.cmi.2024.08.020. Epub ahead of print. PMID: 39209268.