El racisme perjudica greument la salut
La investigadora de l’IDIAPJGol, Constanza Jacques Aviñó, publica un editorial a la revista Gaceta Sanitaria sobre l’impacte que té el racisme estructural en l’àmbit sanitari en la salut de les persones
Foto: Ariadna Creus i Àngel García, Banc d'Imatges Infermeres
El darrer número de la revista Gaceta Sanitaria publica un editorial en què ha participat la investigadora la Unitat Transversal de Recerca de l’IDIAPJGol, Constanza Jacques Aviñó, en el marc del Grup de Treball de Determinants de la Salut de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, que destaca la necessitat d’abordar el racisme institucional en l’àmbit de la salut a l’Estat espanyol.
L’editorial recull una cerca de diversos estudis que demostren que el racisme té un impacte greu en la salut de les persones racialitzades o migrants, provoca un augment de la morbiditat i un increment de la mortalitat prematura. Tot i així, l’editorial adverteix que el nivell d’atenció pública i científica que desperta aquesta qüestió en relació amb la salut és molt inferior al que reben altres qüestions com el tabac, l’alcohol o el sedentarisme.
Segons es recull en el text, les persones racialitzades tenen més dificultats per accedir als serveis de salut i reben un tracte menys favorable. Això es tradueix en menys diagnòstics i tractaments, així com en una menor confiança en el sistema sanitari. Segons afirma la investigadora, aquestes experiències afecten la manera com les persones racialitzades es relacionen amb els serveis de salut, la qual cosa genera desconfiança i menys atenció a les seves necessitats sanitàries.
Un problema no prioritari
A l’Estat espanyol i la Unió Europea, el racisme en l’àmbit de la salut està poc estudiat, degut a la falta de dades, la poca diversitat entre professionals i la baixa presència de persones racialitzades en llocs de decisió. Això fa que el problema no sigui prioritari en les agendes polítiques i científiques i dificulta la identificació de les causes de discriminació, la recerca i l’aplicació de mesures per combatre-la.
La doctora Jacques afirma que “les persones que han patit discriminació racial en l’atenció sanitària tenen més probabilitats de tenir menys confiança en els sistemes i en els professionals de la salut”. L’Organització Mundial de la Salut subratlla que aquesta problemàtica requereix un replantejament global en el disseny d’estratègies, programes i accions.
Referència de l’editorial
González-Rábago Y, La Parra-Casado D, Jacques-Aviñó C; (por el Grupo de Trabajo de Determinantes Sociales de la Salud de la Sociedad Española de Epidemiología); Bee Nchama M, Manzano Lorenzo J. Raza, salud y sistema sanitario: la necesidad de abordar el racismo institucional en España. Gac Sanit. 2024 Oct 4;38:102425. doi: 10.1016/j.gaceta.2024.102425. Epub ahead of print. PMID: 39368170.