La identificació de factors predictors de suïcidi en persones amb depressió permet reduir la ideació suïcida
És la hipòtesi d’un estudi que s’ha presentat en la IV Jornada de Recerca de Residents de la CAMFiC, que ha comptat amb la col·laboració de l'IDIAPJGol
Imatge: CAMFiC
L'increment alarmant del nombre de suïcidis, tant a nivell mundial com a Espanya, ha posat de manifest la urgència d'implementar estratègies de prevenció efectives des del primer nivell assistencial. En aquest sentit, la recerca feta per residents de medicina familiar i comunitària té un paper fonamental, ja que els resultats obtinguts es poden aplicar directament a la pràctica diària en les consultes d'atenció primària.
Un recent estudi sobre els factors que influeixen en l'evolució de la ideació suïcida en pacients amb depressió en atenció primària, realitzat per un equip de residents en medicina familiar i comunitària que treballen a l’Institut Català de la Salut al Camp de Tarragona, aporta informació clau per a la millora de la salut mental de la població. Els resultats d’aquest estudi es presentaran a la IV Jornada de Recerca de Residents de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que es celebra avui divendres 20 de setembre a la seu de l’entitat. L’activitat està organitzada conjuntament per la CAMFiC, l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i de les Unitats Docents d’Atenció Familiar i Comunitària de Catalunya.
Atenció primària: Una posició estratègica per a la prevenció del suïcidi
L’estudi, que va incloure 142 pacients amb depressió major i ideació suïcida (IS), va analitzar l'evolució d'aquests pacients durant un any i va identificar factors predictors que podrien ajudar a millorar la seva evolució. Els resultats van mostrar que un 79,6 % dels pacients va experimentar una millora en la ideació suïcida, però es va identificar que certs grups tenien pitjor evolució, especialment les dones, els pacients amb depressió recurrent i aquells amb agitació o inhibició.
Factors clau en la millora de la ideació suïcida
Els resultats de l'estudi revelen que la presència d'agitació o inhibició i la depressió recurrent són factors que dificulten la millora de la ideació suïcida entre els pacients. L’estudi destaca que aquests factors podrien ser objectiu d’intervencions terapèutiques personalitzades en les consultes d'atenció primària, fet que subratlla la importància de la recerca en aquest àmbit. A més, es va observar que els pacients amb una millor qualitat de vida física tenien més probabilitat de reduir la seva ideació suïcida, la qual cosa indica que la salut física està estretament relacionada amb el benestar mental.
El creixement dels suïcidis a Espanya
L’any 2022 es van registrar 4.227 morts per suïcidi, una mitjana d’11 suïcidis diaris, amb un increment del 5,6 % respecte de l'any anterior. El 74 % dels suïcidis els van cometre homes i la franja d’edat més afectada era entre els 40 i els 59 anys. Aquesta situació subratlla la urgència de millorar les estratègies de prevenció del suïcidi, especialment en l’àmbit de l’atenció primària, que és el primer punt de contacte de molts pacients amb el sistema de salut.
La importància de la recerca en Atenció Primària
Des de la CAMFiC subratllen que “la recerca feta des de l’atenció primària, com la que duen a terme els residents de medicina de família, és essencial no només per a la comprensió dels factors que influeixen en l’evolució de la ideació suïcida, sinó també per aplicar els resultats de manera pràctica i directa en la consulta. Els professionals de l’atenció primària estan en una posició privilegiada per detectar precoçment els casos de depressió i ideació suïcida, fet que fa imprescindible que comptin amb les eines i el coneixement adequat per intervenir”.
Programa IV Jornada Recerca Residents
https://www.camfic.cat/DetallActivitat.aspx?id=9099