Investigadors de l’IDIAPJGol proposen utilitzar la intel·ligència artificial i les dades massives per conèixer l’estat de salut dels avantpassats
El treball destaca que el lloc on viuen les persones i on han viscut els seus ascendents determina la seva salut i per això és important tenir en compte la història geogràfica dels pacients
Un article d'opinió dut a terme per l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) en col·laboració amb el Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), publicat a la revista Health and Place, proposa integrar la salut geoespacial, la informàtica mèdica i la intel·ligència artificial per conèixer els condicionants de salut de les persones.
Cada cop hi ha més evidències científiques sobre l’impacte que té la salut dels progenitors, especialment de la mare, en la salut dels seus fills i filles durant l’edat adulta. És coneguda la influència que té l’estat de salut de la mare durant la gestació i fins i tot abans. A banda de factors com la nutrició, la composició corporal i l’estil de vida dels pares biològics, s’ha començat a posar el focus en les condicions ambientals i socioeconòmiques relacionades amb el lloc de residència, que també poden afectar la salut dels futurs fills i filles. Aquesta influència també l’exerceixen els condicionants de salut de les generacions anteriors als pares.
Millorar la salut de les futures generacions
Els investigadors de l’IDIAPJGol i membres del SIDIAP Elena Segundo, Jordi Carrere, María Aragón i Roger Mallol, autors de l’article, apunten que “la integració de la història geogràfica dels pacients en les seves històries clíniques podria aportar informació de context crucial als facultatius de l’Atenció Primària, que faria possible millorar la capacitat de detectar riscos i optimitzar els resultats de salut de les futures generacions”. La gran quantitat de dades de salut disponibles, a partir de les històries clíniques dels pacients, proporcionen un context ideal per a aquest tipus d’anàlisi a llarg termini.
Marcs ètics
Tot i el gran potencial d’aquesta línia de recerca, aquest article d’opinió adverteix que encara s’han de superar reptes importants pel que fa a la privacitat, l’ètica i els aspectes tècnics. Segons els investigadors que han dut a terme el treball, cal garantir que els marcs ètics siguin adequats per protegir la confidencialitat de les dades i assegurar que els participants estan ben informats i comprenen els riscos i els beneficis d’aquesta investigació.
Referència de l’article
Segundo E, Carrere-Molina J, Aragón M, Mallol-Parera R. Advancing geospatial preconception health research in primary care through medical informatics and artificial intelligence. Health Place. 2024 Sep;89:103337. doi: 10.1016/j.healthplace.2024.103337. Epub 2024 Aug 15. PMID: 39151214.