Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un article de revisió indica que es podria reduir la durada dels tractaments amb antibiòtics per a la majoria d’infeccions respiratòries

• El treball, liderat per l’investigador de l’IDIAPJGol Carl Llor, mostra que escurçar el temps de tractament antibiòtic reduiria els efectes adversos i minimitzaria el risc de resistències, sense afectar la seva eficàcia

• Aquesta conclusió s’ha de demostrar en un assaig clínic, que està previst que comenci properament

 

antibioticsfoto

 

Una revisió sistemàtica publicada recentment a la revista eClinicalMedicine, del grup The Lancet, conclou que es podria individualitzar i reduir el temps de les pautes antibiòtiques per tractar la majoria d’infeccions respiratòries a les necessitats dels pacients. Al contrari de la creença habitual, en molts casos l’escurçament del temps del tractament antibiòtic minimitza el risc de resistència antimicrobiana, a més de reduir els efectes adversos que comporta la medicació. La revisió, en què ha participat l’investigador de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) Carl Llor, mostra que a les consultes d’Atenció Primària s’acostumen a prescriure pautes antibiòtiques excessivament llargues.

Els antibiòtics han estat fonamentals per salvar vides i prevenir infeccions, però la seva efectivitat està en risc a causa de l’augment de la resistència als antimicrobians, deguda a l’abús que es fa d’aquests medicaments. Aproximadament el 80 % dels antibiòtics es prescriuen a l’Atenció Primària, bona part dels quals per tractar infeccions del tracte respiratori, que són molt freqüents. Malgrat que durant els darrers anys s’estan fent esforços per fer front a l’ús excessiu d’antibiòtics, com ara millorar la comunicació amb els pacients, oferir materials informatius, disposar d’eines de diagnòstic ràpid a les consultes o aplicar estratègies de prescripció diferida, només s’ha aconseguit reduir fins a un 4 % la mitjana d’exposició de la població als antibiòtics.

 

 

Ajustar el tractament a la durada dels símptomes

Aquesta revisió d’estudis publicats sobre el tema destaca que cada persona metabolitza els medicaments de manera diferent, la qual cosa fa que la pauta antibiòtica estàndard no sigui adequada per a tothom. Factors com l’edat, les comorbiditats, la presència d’altres malalties debilitants o l’estat del sistema immunitari de l’individu tindrien influència en la durada del tractament per a cada persona i, en alguns casos, n’hi hauria prou amb una setmana o fins i tot tres dies de tractament. Als hospitals, es poden utilitzar biomarcadors per determinar la durada òptima del tractament amb antibiòtics, però aquests recursos sovint no estan disponibles a l’atenció primària.

Aquesta revisió indica que es podria reduir la durada del tractament antibiòtic quan milloren els símptomes sense perdre’n efectivitat. Tot i així, abans de recomanar aquesta pràctica en l’àmbit clínic, seria necessari realitzar un assaig clínic aleatori que permetés comparar la individualització de la durada del tractament antibiòtic amb les necessitats de cada pacient. Està previst que l’IDIAPJGol dugui a terme properament aquest estudi clínic.

El líder del Grup de Recerca en Infeccions en Atenció Primària de l’IDIAPJGol, Carl Llor, que és el primer signant del treball, destaca que “substituir la pràctica tradicional de tractaments de durada fixa per un enfocament individualitzat i centrat en el pacient podria millorar l’atenció, reduiria l’exposició dels pacients als antibiòtics, reduiria els efectes secundaris i ajudaria a reduir la resistència antimicrobiana, cosa que haurem de validar ara en un assaig clínic”.

 

 

Referència de l’estudi

 

Llor C, Frimodt-Møller N, Miravitlles M, Kahlmeter G, Bjerrum L. Optimising antibiotic exposure by customising the duration of treatment for respiratory tract infections based on patient needs in primary care. EClinicalMedicine. 2024 Jul 3;74:102723. doi: 10.1016/j.eclinm.2024.102723. PMID: 39070175; PMCID: PMC11278592.