Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Gairebé una de cada cinc adolescents afirma que no va a l’institut durant la menstruació

Un estudi coordinat per l’IDIAPJGol destaca la necessitat de reforçar l’educació menstrual a l’aula, reduir la pobresa menstrual i disminuir l’absentisme escolar durant la menstruació


 20220516 regla

Un estudi coordinat per la investigadora de l’IDIAPJGol Laura Medina Perucha subratlla la necessitat de dissenyar intervencions en educació menstrual en col·laboració amb l’alumnat que tinguin en compte les dinàmiques de gènere i les actituds masclistes. L’estudi, publicat a la revista Gaceta Sanitaria, aborda els coneixements sobre la menstruació que té l’alumnat de secundària, així com l’ús de productes menstruals i les dificultats en relació amb la menstruació que tenen les adolescents que es troben en aquesta etapa educativa. La investigació recull les experiències de més de 800 joves d’entre 14 i 17 anys que estudien quart d’ESO en 17 instituts de Catalunya.

Combatre la iniquitat menstrual

L’estudi s’emmarca dins una estratègia coordinada pel Departament d’Igualtat i Feminismes, amb la participació dels departaments de Salut, d’Educació, i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya per abordar la iniquitat menstrual i promoure la salut menstrual dins el marc de les iniquitats socials en salut i la justícia social. Aquest programa busca fomentar l’educació menstrual, l’ús de productes menstruals reutilitzables i reduir la pobresa menstrual, entesa com les dificultats econòmiques per accedir a productes menstruals. 

El mes de maig de 2022, la Generalitat de Catalunya va dur a terme els tallers “La meva regla, les meves regles” en 24 instituts d’ensenyament secundari catalans. Cada taller, d’una durada una hora i mitja, va incloure una sessió informativa, consultes, reflexions i el lliurament de material menstrual reutilitzable a les dones i les persones que menstruen.

Resultats 

L’equip investigador va realitzar una enquesta i grups de discussió després dels tallers per tal d’avaluar l’acceptabilitat de la intervenció. Els resultats mostren que el 19,4 % va deixar d’assistir a l’institut durant la menstruació durant els sis mesos previs a la realització de l’estudi. Entre el 10,9 % i el 16,4 % va reportar pobresa menstrual i el 29 % va afirmar haver pres accions per reduir l’impacte mediambiental dels productes menstruals després de la realització dels tallers.

D’altra banda, gairebé la meitat de les dones (48,7 %) va explicar que després de l’activitat va parlar més sobre la menstruació, mentre que una tercera part dels homes (33,2 %) va afirmar no haver aprofundit més en el tema. El 30,1 % de les dones i de persones que menstruen va afirmar utilitzar productes menstruals reutilitzables, tot i que van manifestar alguns dubtes sobre l’ús de la copa menstrual. No obstant això, el 14,8 % de dones i de persones que menstruen afirma haver rebut comentaris negatius relacionats amb la menstruació per part de companys i companyes després del taller.

Manca d’espais adequats

Un resultat significatiu de l’estudi són les dificultats que mostra l’alumnat per gestionar la menstruació en l’entorn escolar per manca d’espais adequats i accessibles. Les joves van indicar que el taller no va servir per sensibilitzar el professorat sobre aquesta qüestió. D’altra banda, tot i que durant els l’activitat es va reflexionar sobre el rol que poden tenir els homes en les accions per aconseguir l’equitat menstrual, alguns nois van mostrar reticències en relació amb el taller i dificultats per conversar sobre el tema.

La coordinadora de l’estudi, Laura Medina Perucha, i la primera signant del treball,  Andrea García-Egea, destaquen que “les intervencions haurien d’oferir espais d’acompanyament per resoldre preocupacions de l’alumnat de manera dialògica”. Les investigadores de l’IDIAPJGol afegeixen que aquestes intervencions “haurien d’anar en paral·lel amb una transformació institucional que faciliti el maneig menstrual als centres escolars, alhora que adreci la pobresa menstrual i el presentisme i l’absentisme escolar associats a la menstruació”. 

Referència de l’article 

García-Egea A*, López-Jiménez T*, Jacques-Aviñó C*, Morero Beltrán AM, Pi Sánchez A, Martínez-Bueno C, Carrilero-Carrió N, Berenguera A*, Medina-Perucha L*. Experiencias menstruales y aceptabilidad de una intervención sobre equidad menstrual en adolescentes en Cataluña [Menstrual experiences and acceptability of a menstrual equity intervention among adolescents in Catalonia (Spain)]. Gac Sanit. 2024 Jul 23;38:102415. Spanish. doi: 10.1016/j.gaceta.2024.102415. Epub ahead of print. PMID: 39047371. 

*Investigadores de l’IDIAPJGol