Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La pandèmia de la COVID-19 va fer que les cobertures de vacunació antigripal en infants augmentessin a la Catalunya Central

L’autora principal del treball de recerca és la pediatra osonenca Sílvia Burgaya, de l’Equip d’Atenció Primària Manlleu
 Vacunacio

Un estudi dut a terme per la Unitat de Suport a la Recerca Catalunya Central de l’IDIAPJGol i l’institut Català de la Salut conclou que la pandèmia de la COVID-19 va fer que les cobertures de vacunació antigripal en infants augmentessin a la Catalunya Central. El treball el signa la pediatra osonenca Sílvia Burgaya, de l’Equip d’Atenció Primària Manlleu, i ha estat publicat a la revista europea Vaccines. Es tracta de l’únic article publicat de l’Estat espanyol que analitza com la pandèmia de la COVID-19 va influir en la vacunació antigripal infantil.

L’estudi revisa les cobertures de vacunació antigripal infantil durant 5 temporades (2018-2023) a la Catalunya Central, analitza les variables associades a la vacunació antigripal en la infància, estudia el compliment de la vacunació en infants amb factors de risc i analitza com la pandèmia de la COVID-19 va influenciar la vacunació antigripal a l’edat pediàtrica.

Fins a la temporada 2022/23 només es vacunaven contra la grip els infants amb factors de risc i aquesta darrera temporada 2023/24 s’han començat a vacunar contra la grip tots els nens i nenes menors de 5 anys. Aquest estudi permet veure, doncs, de quines dades partim pel que fa a cobertures i compliment de vacunació antigripal en infants abans de la incorporació de la vacuna antigripal en el calendari de vacunacions sistemàtiques infantil.

La població estudiada van ser infants menors de 14 anys amb factors de risc entre el 2018 i el 2023 a la Catalunya Central, amb dades obtingudes a través de la base de dades electrònica de l’ICS. Es van estudiar un total de 13.137 nens i nenes. D'aquests, 4.623 havien rebut la vacuna contra la grip almenys una temporada. La taxa mitjana de vacunació contra la grip en infants de 6 mesos a 14 anys amb factors de risc a la Catalunya Central en els darrers 5 anys va ser del 28,8%. La cobertura vacunal més alta (36,96 % i 28,55 %) durant el període d'estudi va ser el 2020/21 i 2021/2022, coincidint amb la pandèmia de la COVID-19 i “probablement per la similitud dels símptomes de la grip i del coronavirus i la por que això provocava en les famílies, a més de la promoció de la vacunació contra la grip durant la pandèmia de la COVID-19 per a persones amb factors de risc”, destaca Sílvia Burgaya.

 

fotosilviaLa metgessa de l’EAP Manlleu i investigadora de l'IDIAPJGol, Sílvia Burgaya, autora principal de l'estudi

 

Els infants amb asma o diabetis es van vacunar més

Els factors estadísticament significatius associats a la vacunació van ser l'edat –com més petits són els infants, més vacunats estan– i tenir determinats factors de risc: asma, diabetis, hemoglobinopaties i trastorns de la coagulació. Contràriament, les malalties del cor, la malaltia celíaca i l'obesitat es van associar negativament amb la vacunació contra la grip en pràcticament totes les estacions, de manera que els pacients amb aquestes tres condicions estaven segons les estadístiques significativament menys vacunats contra la grip.

El treball de recerca “posa en relleu la importància d’augmentar les taxes de vacunació antigripal i d’incrementar la recomanació de la vacunació en la població infantil per millorar la cobertura i el compliment de la vacunació dels nens i nenes”, subratlla la pediatra, que també explica que les dades estudiades demostren que la població immigrant d’edat pediàtrica abans i després de la pandèmia s’ha vacunat més que la població autòctona, diferències que es poden explicar per motius culturals i de barrera idiomàtica, segons la investigadora. Durant la pandèmia de la COVID-19, però, les diferències en la vacunació contra la grip entre els infants immigrants i autòctons van desaparèixer, de manera que els nens i nenes nadius van ser vacunats al mateix ritme que els immigrants.

 

Gran impacte de la grip en la salut pública

La grip estacional és una malaltia amb un gran impacte en la salut pública. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que l'epidèmia anual de grip provoca 1.000 milions d'infeccions, entre 3 i 5 milions de casos de malalties greus i entre 290.000 i 650.000 morts. Els infants sembla que són els més afectats per aquesta infecció i els principals transmissors del virus.

S’estima que, a l’Estat espanyol, es produeixen cada any 50.000 casos de grip confirmada a l’atenció primària, 4.000 hospitalitzacions, 800 casos greus, 250 ingressos a l’UCI i 8 defuncions intrahospitalàries de menors de 5 anys. La taxa d'incidència acumulada més alta de grip en les dues darreres temporades (2021/22-2022/23) es va observar en el grup d'edat 0-4, seguit del grup d'edat 5-14. Les hospitalitzacions per grip en el mateix període van ser més altes en la gent gran, seguides pel grup d'edat de 0 a 4 anys.

La vacunació és la millor manera de prevenir la grip. El Departament de Salut va iniciar la vacunació antigripal de la població infantil sana de 6 mesos a 5 anys amb una única dosi la tardor del 2023 a Catalunya. Aquest grup d’edat no només és un dels que més pateix la infecció, sinó que també pot presentar complicacions greus a causa de la malaltia, i la vacuna permet protegir precoçment els infants de contraure-la i de les seves possibles complicacions.

 

 

 

 

Referència de l’article

 Burgaya-Subirana S, Balaguer M, Miró Catalina Q, Sola L, Ruiz-Comellas A. Influenza Vaccination Coverage in Children: How Has COVID-19 Influenced It? A Review of Five Seasons (2018–2023) in Central Catalonia, SpainVaccines. 2024; 12(8):925. https://doi.org/10.3390/vaccines12080925