pesta scatter mahjong wins 3game paling gacor pgsoftteknik scatter hitam mahjong ways 2gates of olympus pasti menangmenang banyak mahjong wins 3tips main game pgsoftwild sederet mahjong ways 2cakar76 anton berubah menang besar di cakar76 setelah pengalaman kalah di situs laincakar76 karyawan restoran thr jackpot 320 juta berkat bocoran rtp live cakar76cakar76 link mahjong gacor pola terbaik cuan 25 ribucakar76 rahasia memanfaatkan rtp live mahjong ways cakar76cakar76 strategi jitu cakar76 jackpot fortune tigeradkin88 cara main mahjong ways kincir88 untung besaradkin88 mahjong wins 3 kincir88 jackpot menggiurkanadkin88 mahjong wins3 pgsoft adat88 auto re spin scatter 5x jackpotadkin88 manfaatkan rtp gate of olympus adat88 ramadhanadkin88 pola ampuh jam gacor gates of olympus adat88adkin88 rahasia jackpot 8 menit mahjong strategi terbaikadkin88 rahasia menggapai jackpot 300 juta di kasino online adat88adkin88 strategi bermain game pgsoft durasi ngabuburit meningkatkan keuntunganadkin88 strategi pembayaran dana kincir88 gates of olympusadkin88 sugar rush 1000 kincir88 ubah hobi menjadi mesin cuanjackpot gedhe starlight princess www.idiapjgol.org - Salut cardiovascular, vellesa i dones

Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Una pitjor salut cardiovascular en persones de mitjana edat incrementa l’aparició de demència durant la vellesa

Els resultats d’aquest estudi, que destaquen un risc més alt entre les dones, poden esdevenir una eina per desenvolupar estratègies de prevenció de la demència a l’atenció primària

heart brain

Un estudi liderat per investigadors de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) demostra que el risc de patir malaltia d’Alzheimer i altres demències durant la vellesa és més elevat entre les persones de mitjana edat que tenen una pitjor salut cardiovascular, especialment les dones. Els autors de l’estudi, que s’ha publicat a la revista Alzheimer’s Research and Therapy, destaquen que els resultats poden servir per desenvolupar estratègies de prevenció de la demència a l’atenció primària.

La investigació mostra un increment de risc de patir una demència entre les persones més grans de 50 anys que tenen pitjor salut cardiovascular. Aquest efecte és especialment rellevant en les dones: les qui tenen pitjor salut cardiovascular i sense malaltia vascular prèvia tenen un increment de risc de patir demència similar a les qui tenen malaltia vascular.

Per realitzar aquesta investigació, s’ha dut a terme un seguiment retrospectiu durant 15 anys de totes les persones d’entre 50 i 74 anys registrats al Sistema d’Informació per al Desenvolupament de la Recerca en Atenció Primària (SIDIAP), que és la base de dades que inclou gairebé totes les persones ateses a l’atenció primària a Catalunya. En total, a l’estudi s’han inclòs dades d’un milió de persones, de les quals més de 50.000 han desenvolupat algun tipus de demència. L’equip investigador ha utilitzat l’índex REGICOR (Registre Gironí del Cor) per calcular el risc cardiovascular d’aquests pacients.

Aquesta eina fa servir informació demogràfica, biomètrica i dades de salut per estimar el risc de patir episodis cardiovasculars, com ara un infart de miocardi o un ictus durant deu anys. Aquest sistema d’avaluació ajuda els metges a identificar les persones amb més risc cardiovascular i a prendre mesures preventives per reduir-lo.

La investigadora principal de l’estudi, Anna Ponjoan, del Grup d’Investigació en Salut Vascular de Girona de l’IDIAPJGol, destaca que “incorporar la perspectiva de gènere tant en els models d’estimació del risc com a la practica clínica i en les polítiques de salut pública pot ajudar a millorar la salut cardiovascular, sobretot de les dones de 50 anys, i a prevenir la demència.”

Referència de l’article

Ponjoan A, Blanch J, Fages-Masmiquel E, Martí-Lluch R, Alves-Cabratosa L, Garcia-Gil MDM, Domínguez-Armengol G, Ribas-Aulinas F, Zacarías-Pons L, Ramos R. Sex matters in the association between cardiovascular health and incident dementia: evidence from real world data. Alzheimers Res Ther. 2024 Mar 14;16(1):58. doi: 10.1186/s13195-024-01406-x. PMID: 38481343; PMCID: PMC10938682.