Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Les entrevistes motivacionals mostren bons resultats en el tractament de l’obesitat infantil

L’estudi del qual ha participat l’IDIAPJGol ha demostrat l’eficàcia de les entrevistes motivacionals en l’atenció primària, per ajudar els nens i nenes amb obesitat a adoptar un estil de vida més saludable

OBEMAT

 

Una investigació de la qual han participat els investigadors de l’IDIAPJGol Josep Basora i Pablo Hsu mostren que les entrevistes motivacionals milloren la dieta i augmenten l’activitat dels infants que han desenvolupat obesitat infantil. Els resultats d’aquest treball publicat a la revista Pediatric Obesity mostren com la formació de professionals de la salut en enfocaments centrats en el pacient i el suport de dietistes ha millorat l’eficàcia del tractament de l’obesitat infantil en l’atenció primària.

Aquest estudi longitudinal  ha analitzat l’impacte de les entrevistes motivacionals en el z-score de l'Índex de Massa Corporal (IMC) en nens i nenes amb obesitat. La revisió sistemàtica ha identificat dos assaigs clínics que avaluen l’eficàcia d’aquestes entrevistes en entorns d’atenció primària, i mostren un efecte potencialment més gran en nens molt petits.

L’obesitat infantil és un problema de salut global amb greus repercussions a llarg termini, com l’augment de malalties no transmissibles i alteracions cardiometabòliques en l’edat adulta. Aquesta condició, en molts casos, afecta persones adultes que ja pateixen obesitat des de la seva infantesa. A causa de la seva alta prevalença, s’han implementat programes de prevenció i tractaments adequats, comptant amb l’atenció primària per jugar un rol fonamental com a primera línia de contacte. Els pediatres han identificat barreres com la falta de motivació familiar i coneixements insuficients per promoure canvis de comportament. L’èxit del tractament depèn de l’adopció activa d’aquestes modificacions per part de les famílies dels infants.

Intervencions

Els professionals de salut del grup de control han administrat l’atenció estàndard, amb una intervenció habitual, seguint les directrius del sistema de salut espanyol. Aquestes  han incorporat orientacions per reduir les activitats sedentàries, augmentar l’activitat física i millorar els hàbits dietètics, com dividir l’alimentació en cinc àpats diaris i reduir la ingesta d’aliments ensucrats.

L’estudi ha inclòs infants d’entre 8 i 14 anys diagnosticats amb obesitat i que assistien a controls de salut regulars en centres d’atenció primària. El grup d’intervenció, conegut com a Obemat2.0, ha rebut una formació de dotze hores que ha integrat continguts específics per a cada visita i tècniques d’entrevista motivacional. Els materials educatius proporcionats als professionals de salut consisteixen en quatre passos clau: avaluar els objectius aconseguits, proporcionar consells específics, proposar tasques per a casa, i establir nous objectius per a la següent visita. A més, els nens han participat en tallers sobre activitat física, elecció d’aliments i cuina saludable.

 

 

 

Referència de l’estudi:

Luque V, Feliu A, Closa-Monasterolo R, Muñoz-Hernando J, Ferré N, Gutiérrez-Marín D, Guillen N, Basora J, Hsu P, Alegret-Basora C, Serrano MÀ, Mallafré M, Alejos AM, Balcells EN, Boada À, Paixà S, Mimbrero G, Gil-Mancha S, Tudela-Valls C, Alcazar M, Escribano J; Obemat2.0 Study Group. Impact of the motivational interviewing for childhood obesity treatment: The Obemat2.0 randomized clinical trial. Pediatr Obes. 2024 Jul;19(7):e13125. doi: 10.1111/ijpo.13125. Epub 2024 May 11. PMID: 38733242.