Seguir la dieta mediterrània redueix les possibilitats de presentar síndrome metabòlic
Un estudi publicat a la revista Nutrients exposa que pacients caucàsics d’entre 35 i 74 anys que segueixen la dieta mediterrània tendeixen a tenir menys problemes de sobrepès, obesitat i és menys probable que presentin síndrome metabòlic
Una recerca, de la qual ha participat la investigadora de l’IDIAPJGol Ruth Martí Lluch, exposa que les persones d’entre 35 i 74 anys que segueixen la dieta mediterrània en la seva alimentació habitual tenen menys probabilitats de presentar síndrome metabòlic, així com sobrepès i obesitat. Aquest article, inclou dades de 3.417 persones de l’estat Espanyol, provinents de tres estudis transversals diferents.
Els resultats indiquen que una elevada adherència a la dieta mediterrània té un impacte positiu en els paràmetres de la síndrome metabòlica. Aquests resultats s’han confirmat també ens els anàlisis separats per sexe.
L’equip investigador subratlla la importància de promoure la dieta mediterrània en els entorns d'atenció primària per reduir la prevalença de la síndrome metabòlica i les complicacions associades. Els investigadors i investigadores consideren que futures recerques haurien d'explorar si aquests beneficis són consistents en altres països mediterranis i avaluar quin potencial té per millorar la salut cardiovascular en poblacions fora de la conca mediterrània.
Variables
L’estudi ha avaluat l’adherència a la dieta mediterrània mitjançant el qüestionari MEDAS (Mediterranean Diet Adherence Screener), que determina l’adherència a la dieta mediterrània a través de 14 preguntes: 12 sobre la freqüència de consum d'aliments i dues sobre hàbits d’ingesta d'aliments. Per a determinar la presència de síndrome metabòlic s’han seguit els cinc criteris establerts del consens internacional del National Colesterol Panel Education Program Adult Treatment.
Referència de l’article
Gómez-Sánchez L, Gómez-Sánchez M, Tamayo-Morales O, Lugones-Sánchez C, González-Sánchez S, Martí-Lluch R, Rodríguez-Sánchez E, García-Ortiz L, Gómez-Marcos MA. Relationship between the Mediterranean Diet and Metabolic Syndrome and Each of the Components That Form It in Caucasian Subjects: A Cross-Sectional Trial. Nutrients. 2024 Jun 19;16(12):1948. doi: 10.3390/nu16121948. PMID: 38931300; PMCID: PMC11207079.