Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Els infants amb mares exposades a nivells elevats de radiació durant els primers mesos de gestació tenen un coeficient intel·lectual més baix

Un estudi liderat per la investigadora de l’IDIAPJGol Liudmila Liutsko ha explorat la relació entre la dosi tiroidal de radiació ionitzant, els nivells d'hormones i la intel·ligència en nens i nenes exposats a la radiació intrauterina després del desastre de Txernòbil

kilian karger unsplash radiation

 

Un estudi cohort ha fet el seguiment de 500 persones que van estar exposades durant la seva gestació a la radiació de l’accident nuclear de Txernòbil. Aquest treball, publicat a la revista acadèmica International Journal of Radiation Biology, suggereix que es pot associar la dosi de radiació tiroidal intrauterina que van rebre les mares durant l’embaràs amb el coeficient intel·lectual dels seus fills i filles.

Els autors del treball han vist que els fetus que van estar exposats a la radiació emesa després de l’accident durant les primeres setmanes de l’embaràs tenien durant la infantesa un coeficient intel·lectual més baix que els que hi van estar exposats en una fase avançada de gestació. La radiació va afectar tant el seu desenvolupament neurològic com els seus nivells d’hormones tiroidals.

L’estudi, liderat per la investigadora de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) Liudmila Liutsko destaca que existeix una relació complexa entre la dosi de radiació ionitzant intrauterina, els nivells d’hormones tiroidals segregades durant adolescència i el desenvolupament cognitiu de les persones afectades.

El treball mostra que el fet d’haver rebut dosis de radiació més altes durant la gestació i segregar més quantitat de l’hormona tiroidal T3 durant d’adolescència està associat amb coeficients intel·lectuals més baixos. També observa diferències significatives entre els nivells de les hormones tiroidals T3 i T4 entre el grup que hi va estar més exposat a la radiació i el que ho va estar menys, de manera que els individus del primer grup tenien nivells més alts de T3 i més baixos de T4 que el segon.

Estrès provocat pel desastre

Els canvis en la segregació de l’hormona T3 es poden produir per la exposició a la radiació ionitzant mateixa, però també per l’estrès experimentat per les gestants degut al desastre i l’evacuació posterior. És per aquesta raó que l’equip investigador considera la possibilitat que l’alteració en la secreció d’aquesta hormona podria ser una combinació d’ambdós factors.

Liutsko destaca que ”en les avaluacions cognitives de les persones sotmeses a dosis altes durant la gestació cal considerar el moment en què van estar exposades a la radiació.” La investigadora principal de l’estudi també recomana “oferir més protecció radiològica a les dones embarassades, sobretot durant primeres vint setmanes de gestació, de manera que, si és necessari que una gestant se sotmeti a un diagnòstic o a un tractament que comporti l’ús de radiació ionitzant, convé fer-ho com més tard millor.” La primera signant del treball afegeix que, “per prevenció, en cas d’haver d’atendre dones no conscients i que no estiguin acompanyades és millor substituir, si es pot, la realització de proves que impliquin radiació ionitzant, com TACs o radiografies, per d’altres no irradiants o bé utilitzar un equipament protector.”

Estudi cohort

L’equip investigador va estudiar dos grups formats per 250 persones cadascun, nascuts entre el moment de l’accident nuclear de Txernòbil i els mesos posteriors, entre el 26 d’abril de 1986 i l’1 de març de 1987. El primer grup incloïa els individus amb mares que residien en àrees fortament contaminades i el segon, persones nascudes de mares que vivien en zones menys contaminades, amb dosis de radiació tiroidal estimades més baixes.

Aquest estudi forma part de la investigació que du a terme la Comissió Internacional de la Protecció Radiològica (ICRP), que té l’objectiu de revisar les evidències actuals per tal d’ajustar, si cal, les normes de radiació per protegir la salut i benestar de les futures generacions.

Referència de l’article

Liutsko L, Igumnov S, Drozdovitch V, Cardis E. Association between radiation dose, thyroid hormone, and IQ levels in children exposed to radiation in utero after the Chernobyl accident. Int J Radiat Biol. 2024 May 15:1-7. doi: 10.1080/09553002.2024.2345088. Epub ahead of print. PMID: 38748999.