Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Les intervencions de ‘mindfulness’ han millorat el benestar mental dels professionals de la salut durant la pandèmia de la covid-19

Un estudi de revisió participat per l’IDIAPJGol mostra beneficis d’aquesta tècnica per reduir els nivells d’estrès, millorar la capacitat d’atenció plena i augmentar el benestar emocional general

DdUBYR3XcAENybK

 

Sessió de mindfulness al CAP Onze de Setembre de Lleida

Una revisió sistemàtica en què ha participat la investigadora del Grup de Recerca Multidisciplinari en Salut i Societat (GREMSAS), de la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord de l’IDIAPJGol i l’ICS, Rosa García Sierra, ha aportat evidències significatives sobre els beneficis que han tingut les intervencions basades en el mindfulness per als professionals de l’àmbit de la salut durant la pandèmia de la covid-19. Aquest treball, publicat a la revista Systematic Reviews, de BMC, ha examinat l’efectivitat de les tècniques d’atenció plena per millorar diversos aspectes de la salut mental d’aquests professionals.

Situacions estressants

La pandèmia de la covid-19 ha estat un dels reptes més grans per al sistema de salut mundial de les darreres dècades. Durant aquella crisi sanitària, les infermeres, els metges i altres professionals de la salut van haver de fer front a jornades molt llargues i van patir situacions molt estressants. Aquestes circumstàncies van afectar negativament la salut mental dels professionals, amb la qual cosa molts centres sanitaris van haver d’aplicar diverses solucions per poder millorar la salut emocional dels seus professionals. Una d’aquestes fórmules va ser el ‘mindfulness’, una tècnica que promou l’atenció plena i la connexió personal per millorar el benestar emocional.

A la revisió sistemàtica s’han inclòs assaigs clínics que aborden l’efectivitat de les intervencions de mindfulness en la millora de la salut mental dels professionals de la salut durant la pandèmia.

El mindfulness i el benestar en sanitaris

En total, en aquesta revisió s’han inclòs 28 estudis. Els seus resultats han mostrat que les intervencions basades en el mindfulness han estat efectives per reduir els nivells d’estrès, millorar la capacitat d’atenció plena i augmentar el benestar emocional dels professionals de la salut. Tot i així, els resultats no han estat concloents pel que fa a la seva efectivitat en l’abordatge de l’ansietat, la depressió, l’esgotament, la qualitat del son i la resiliència.

Rosa García-Sierra afirma que “les troballes d’aquesta revisió sistemàtica suggereixen que les intervencions de mindfulness són una eina útil per als professionals de la salut que han de fer front a situacions de crisi extrema, com la pandèmia de la covid-19.”

Tot i que els estudis revisats mostren resultats estat positius en la reducció de l’estrès i la millora del benestar emocional dels professionals durant la pandèmia, els investigadors destaquen la necessitat de realitzar més estudis amb una metodologia més sòlida per confirmar aquestes conclusions i determinar si la tècnica de consciència plena també és efectiva per tractar altres manifestacions emocionals.

Referència de l’estudi

Benavides-Gil G, Martínez-Zaragoza F, Fernández-Castro J, Sánchez-Pérez A, García-Sierra R. Mindfulness-based interventions for improving mental health of frontline healthcare professionals during the COVID-19 pandemic: a systematic review. Syst Rev. 2024 Jun 20;13(1):160. doi: 10.1186/s13643-024-02574-5. PMID: 38902795; PMCID: PMC11188518.