Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un estudi liderat per l’IDIAPJGol i ISGlobal recomana reforçar la immunitat contra la covid-19 en persones amb càncer

Publicada a 'Nature Communications', es tracta de la investigació més exhaustiva feta fins ara sobre aquesta qüestió, en què s’ha fet el seguiment de prop de 200.000 pacients amb càncer actiu inclosos dins el SIDIAP, la base de dades clínica d’atenció primària de Catalunya

52518294847 381d340149 c

Foto: Ariadna Creus i Àngel García, Banc d’Imatges Infermeres

Investigadors de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, han liderat un estudi sobre l’efectivitat de les vacunes contra la covid-19 entre pacients amb càncer a Catalunya. El treball, que s’acaba de publicar a la revista Nature Communications, recomana administrar dosis addicionals del vaccí entre aquesta població de risc.

Els pacients amb càncer tenen més risc de mort per covid-19, especialment els qui tenen càncer de pulmó, neoplàsies hematològiques o es troben en tractament sistèmic, com ara quimioteràpia.

La participació dels malalts amb càncer actiu en els assaigs clínics que s’han dut a terme per provar l’eficàcia de les vacunes contra la covid-19 ha estat molt limitada, amb la qual cosa no s’ha pogut conèixer amb exactitud l’eficàcia de la immunització contra el virus SARS-CoV-2 entre aquest grup de risc.

Tot i així, les dades prospectives que s’han obtingut en diversos estudis mostren que els pacients amb càncer podrien desenvolupar menys anticossos protectors davant el virus de la covid-19 que la població general, especialment després de rebre una sola dosi de vacuna.

Dades del món real

L’estudi que s’acaba de publicar a Nature Communications confirma aquests resultats, a partir de l’anàlisi de dades massives obtingudes de registres clínics. Aquest és el treball més complet realitzat fins ara sobre aquesta qüestió i el primer d’aquestes característiques que utilitza informació procedent de dades del món real, la qual cosa proporciona una visió més realista de com les vacunes estan funcionant en la pràctica clínica quotidiana entre les persones amb càncer.

Els investigadors han analitzat les dades de 184.744 pacients amb neoplàsies inclosos al sistema d’informació per al desenvolupament de la investigació en atenció primària (SIDIAP), la base de dades que inclou les persones ateses al primer nivell assistencial a Catalunya. La meitat dels individus inclosos a l’estudi (92.372) havien rebut almenys la primera immunització completa (dues inoculacions de la vacuna) i l’altra meitat (92.372) no s’havien vacunat en el moment de realitzar el treball.

Els investigadors han comparat les dades de mortalitat i les complicacions greus derivades de la covid-19 del grup immunitzat després de rebre la primera i la segona dosi de la vacuna amb les del grup no vacunat. A continuació, els investigadors han comparat els resultats dels integrants del grup experimental després d’haver rebut la dosi de reforç de la vacuna (que eren 54.267 pacients) amb una mostra equivalent de persones del grup control que només havien rebut les dues primeres inoculacions.

Els resultats de l’estudi mostren que la taxa de mortalitat i de complicacions greus entre els pacients amb càncer no vacunats contra la covid-19 és el doble que entre els que han rebut la primera dosi completa. Tot i així, aquesta diferència és menor que la que s’observa entre la població general immunitzada contra el SARS-CoV-2 i la no immunitzada.

"Els nostres resultats demostren clarament que la vacunació contra la covid-19 redueix significativament la mortalitat i les complicacions greus entre els pacients amb càncer, especialment els qui han rebut la dosi de reforç”. Així ho destaca l’investigador d’ISGlobal Otavio Ranzani, que ha supervisat la l’estudi juntament amb Talita Duarte-Sallés, de l’IDIAPJGol.

Per la seva part, aquesta investigadora explica que “aquest treball proporciona informació essencial per comprendre l’impacte de la vacunació contra la covid-19 en pacients amb càncer, i ajuda a dissenyar polítiques de salut pública que permetin protegir aquesta població vulnerable.”

Referència de l’article

Lazar Neto F, Mercadé-Besora N, Raventós B, Pérez-Crespo L, Castro Junior G, Ranzani OT, Duarte-Salles T. Effectiveness of COVID-19 vaccines against severe COVID-19 among patients with cancer in Catalonia, Spain. Nat Commun. 2024 Jun 19;15(1):5088. doi: 10.1038/s41467-024-49285-y. PMID: 38898035.