Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Augmenten els casos de diabetis gestacional entre les gestants més joves

Un estudi liderat per investigadors de l’IDIAPJGol mostra que les taxes d'obesitat i l'estatus socioeconòmic són factors que fan créixer el risc de desenvolupar la malaltia

8 Trends in the prevalence of gestational diabetes in Catalonia from 2010 to 2019

Els casos de diabetis gestacional han passat de l’1,3 % al 2,2 % entre les embarassades menors de 20 anys i del 3,6 % al 4,6 % en el grup d’edat entre 20 i 26 anys entre el 2010 i el 2019. Així es desprèn d’un estudi realitzat pels investigadors de l’Institut de recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) Berta Soldevila, Josep Franch, Bogdan Valcho, Xavier Cos i Dídac Mauricio, publicat a la revista Primary Care Diabetes. El treball assenyala que factors com el sobrepès, l’estatus socioeconòmic i altres condicions de salut com la hipertensió i la dislipèmia són els principals responsables de l’augment de casos de diabetis gestacional en general, no dels de les dones més joves.

La investigadora principal de d’aquest treball, Berta Soldevila, explica que és el primer estudi sobre la prevalença de la diabetis gestacional realitzat a Catalunya amb dades de pràctica clínica habitual a pràcticament tota la població atesa als ASSIRS, no només un assaig en dones seleccionades. Aquest fet ha permès crear un perfil temporal de com evoluciona la malaltia i dissenyar estratègies preventives i de diagnòstic precoç.
En base als resultats de l’estudi l’equip investigador planteja la possibilitat de que un dels factors que han propiciat aquestes dades és que les dones més joves tenen ara més probabilitat de tenir un índex de massa corporal més alt abans de l'embaràs. A més, l'estatus socioeconòmic i altres condicions de salut com la hipertensió i la dislipèmia s'han associat amb la diabetis gestacional.

Detecció precoç

L’estudi recomana implementar protocols de detecció precoç i monitoratge per a dones embarassades, especialment les que són més joves i tenen factors de risc com l’obesitat, la hipertensió i la dislipèmia. Els investigadors afirmen que els proveïdors de salut haurien de dur a terme intervencions dirigides a grups d’alt risc, incloent-hi les dones amb un historial d’avortaments, amb una edat de gestació avançada i amb privació socioeconòmica.
La investigació considera essencial abordar els determinants socials de la salut a l’hora de dur a terme plans d’atenció per a dones embarassades. En aquest sentit, el fet de considerar factors socioeconòmics pot ajudar a millorar els resultats i reduir les desigualtats en la gestió de la diabetis gestacional. El treball proposa prioritzar l’educació i el suport durant tot l’embaràs i promocionar hàbits saludables, fer un seguiment periòdic i garantir l'adherència als plans de tractament per tal d’apoderar les dones amb coneixements i recursos que puguin millorar l’autogestió de la diabetis gestacional.

El treball publicat a Primary Care Diabetes recomana incorporar aquestes estratègies a la pràctica clínica per poder reduir el risc de la diabetis gestacional i, per tant millorar la salut de les embarassades i els nounats.

El paper del SIDIAP
L’equip investigador ha treballat amb la base de dades del Sistema d’informació per al desenvolupament de la investigació en atenció primària (SIDIAP) per accedir al registre de de dones embarassades que acudeixen ala centres d’atenció primària de Catalunya. Els investigadors han dut a terme una anàlisi retrospectiva exhaustiva, de manera que ha recollit l’evolució de la diabetis gestacional durant una dècada.

Referència de l’article
Soldevila B, Alarcón L, Vlacho B, Real J, Hernández M, Cos X, Franch-Nadal J, Mauricio D. Trends in the prevalence of gestational diabetes in Catalonia from 2010 to 2019. Prim Care Diabetes. 2024 Apr;18(2):169-176. doi: 10.1016/j.pcd.2023.12.007. Epub 2024 Jan 15. PMID: 38228411.