Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La CAMFiC reconeix la investigació de primer nivell en atenció primària

Investigadors de l’IDIAPJGol reben els premis a la millor tesi doctoral i al millor article original de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya

premis camfic

 

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) ha lliurat els seus premis anuals, que reconeixen la millor tesi doctoral i el millor article original publicat el 2023 en l’àmbit de l’atenció primària. L’entrega d’aquests reconeixements ha tingut lloc el 28 de maig, durant l’acte de cloenda del curs acadèmic 2023-2024 de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

El premi a la Millor Tesi doctoral defensada durant el 2023 ha estat ex aequo per a la Dra. Carme Vela Vallespín i per al Dr. Juan José Zamora Sánchez. La primera tesi es titula Avaluació del procés d’atenció a la dona amb sospita de càncer d'ovari a l'Atenció Primària de Catalunya, i està dirigida per la Dra. Mercè Marzo i el Dr. Josep M Borràs. Els resultats d'aquesta tesi avalen la decisió del Pla Director d’Oncologia d’implementar pròximament un programa de diagnòstic ràpid per a dones amb sospita de càncer d'ovari i altres càncers ginecològics dins del sistema sanitari públic català.

La segona tesi és la primera de l’àmbit de la infermeria premiada per Ia CAMFiC. Titulada El enfoque multidimensional de la fragilidad en la atención primaria de salud, ha estat dirigida per el Dr. Vicente Gea, el Dr. Iván Julián i la Dra. Edurne Zabaleta. Els resultats d’aquesta tesi doctoral aporten un coneixement molt significatiu en l’avaluació de l’índex de fragilitat i en la identificació d’instruments multidimensionals que permeten avaluar la fragilitat de les persones des de l’atenció primària. Aquests resultats s’han publicat en cinc articles originals en revistes indexades amb factor d’impacte elevat.

D’altra banda, el Premi CAMFiC al millor Article Original publicat en el 2023, ha estat per la Dra. Concepció Violán Fors, exdirectora de l’IDIAPJGol i investigadora de l’Institut. Es tracta de l’article “Contribution of Frailty to Multimorbidity Patterns and Trajectories: Longitudinal Dynamic Cohort Study of Aging People”, publicat a JMIR Public Health and Surveillance.

L’estudi tenia com a objectiu examinar com la fragilitat afecta la progressió dels patrons de multimorbiditat en les persones grans. Els resultats del treball indiquen que la fragilitat té un impacte significatiu en l’aparició i evolució de la multimorbiditat. L'estudi suggereix que abordar la fragilitat podria reduir la càrrega de la multimorbiditat en les poblacions envellides.

El Premi ACMCiB i CAMFIC Josep Davins Miralles ha estat pe al Dr. Joan Pau Golf. Aquest premi té com a objectiu fomentar projectes ja implementats que puguin ser avaluats per la seva eficàcia, contribuint a l'evolució positiva de l'atenció primària.

Per últim, el premi Jaume Aiguader i Miró 2024 ha estat atorgat a la Dra. Montserrat Romaguera. Aquest premi reconeix l'article, treball literari, programa radiofònic o televisiu, vídeo, pel·lícula, gravació o qualsevol altre mitjà de difusió realitzat en llengua catalana i difós pels mitjans de comunicació de l’àmbit d’actuació de l’Acadèmia. Es valora especialment la importància sanitària del tema i l’interès del seu tractament, destacant en el camp de la divulgació i l’educació sanitàries.