Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Un estudi liderat per l’IDIAPJGol alerta que les persones recluses amb hepatitis C tenen dificultats per accedir al tractament quan surten de la presó

Una recerca liderada per al investigadora Elena Yela ha recollit els testimonis de 33 presos i preses que tenen aquesta malaltia i consumeixen drogues per via intravenosa

1 Barriers to access to hepatitis C treatment

Un estudi liderat per la investigadora Elena Yela, de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), conclou que les persones preses afectades d’hepatitis C tenen dificultats per accedir al tractament amb antivirals quan surten en llibertat.. La investigació, publicada a la revista Harm Reduction Journal, assegura que per millorar el tractament d’aquestes persones cal promoure estratègies integrades de prevenció i tractament, com ara la realització de programes més flexibles i la millora de l’educació sanitària.

Es tracta d’una investigació qualitativa, que ha recollit el testimoni de 33 persones que consumeixen drogues per via intravenosa que havien estat a la presó . Les persones entrevistades esmenten diferents barreres per poder accedir al tractament, que es divideixen en tres categories: les barreres personals, les barreres amb proveïdors i les barreres amb el sistema de salut.

Les barreres personals són principalment el consum intensiu de drogues, la manca d’interès i coneixement sobre l’hepatitis C i el fet d’estar en situació exclusió social.

Els participants destaquen que reben poca informació, que tenen dificultats per accedir a campanyes de cribratge i als tractaments i que han tingut experiències negatives amb el personal sanitari. També assenyalen tres qüestions relacionades amb el sistema de salut: que el és circuit complicat, que reben poca atenció integral i que tenen poc suport comunitari.

L'estudi recomana dur a terme intervencions integrals que combinin el tractament de les drogodependències, l’atenció multidisciplinària i la cobertura de necessitats socials per tal de millorar l’accés al diagnòstic i el tractament. També aconsella facilitar l’accés als serveis de salut especialitzats i reduir l’estigmatització i la criminalització de les persones que consumeixen drogues per via intravenosa mitjançant polítiques d’habitatge i de reducció de danys.

Referència de l’estudi
Yela E, Solé N, Puig L, López Gallegos D, Clua-García R. Barriers to access to hepatitis C treatment with direct-acting antivirals in people who inject drugs in the community setting. Harm Reduct J. 2024 Apr 27;21(1):88. doi: 10.1186/s12954-024-01009-7. PMID: 38678266; PMCID: PMC11055286.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11055286/

  • La entidad trabajará en tres líneas:

           La provisión de servicios a la ciudadanía, a través de la Oficina de Cuidados, el Punt Vincle y el Centro para la Autonomía Personal.

     

           El desarrollo de actividades de investigación e innovación, mediante la Oficina de Investigación y el Observatorio de Fragilidad y la Dependencia.

     

           La transferencia de conocimiento, que se sustenta a través de la actividad universitaria y del Comité de Ética.