Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

L'IDIAPJGol coordina un projecte per identificar les desigualtats en la salut de les lesbianes

L-HEALTH és un consorci europeu que busca promoure una pràctica clínica excel·lent per a totes les persones, independentment del seu sexe, orientació sexual o identitat de gènere.

L health destacada

Primera reunió del consorci L-health a les instalacions de l'IDIAPJGol a Barcelona

L'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) lidera el projecte L-HEALTH, una iniciativa d’àmbit europeu que té com a principal objectiu identificar les desigualtats en la salut que pateixen les lesbianes en els serveis de atenció primària. El projecte està promogut per un consorci format per cinc entitats, incloent centres de recerca, organitzacions sense ànim de lucre i associacions de lesbianes. Aquesta setmana, s'han reunit a la seu de l'IDIAPJGol per iniciar el projecte.

L-HEALTH construirà la primera cohort de lesbianes a Europa, la qual es realitzarà en col·laboració amb organitzacions de lesbianes a nivell internacional i local, i mitjançant un mostratge en el qual les participants recluten noves participants entre els seus contactes. Seguidament, es farà servir una gran base de dades clíniques per estudiar la salut de les lesbianes, comparant l'estat de salut dels participants de la cohort de lesbianes amb una mostra de la població general.

El projecte té com a objectiu abordar els estereotips de gènere i sexualitat i millorar la pràctica clínica cap a les lesbianes, generant coneixements innovadors sobre les necessitats específiques i l'estat de salut de les lesbianes, creant consciència i proporcionant formació i educació als professionals de la salut. Aquest coneixement s'adquirirà a través d’una metodologia qualitativa centrada a identificar les percepcions entre les lesbianes i els professionals de la salut.

En el cas de les lesbianes, l'estudi pretén trobar barreres per accedir al sistema de salut, percepcions de discriminació per part dels professionals i propostes de canvi respecte als professionals i al sistema de salut identificades per les lesbianes.

A més, l'estudi pretén identificar les percepcions dels professionals de la salut basades en les seves experiències clíniques atenent a lesbianes, les seves necessitats de coneixement i formació, prejudicis i estereotips, competències personals i recursos comunitaris, i propostes per millorar la qualitat de l'atenció.

Programa de formació
Els resultats de l'estudi serviran per dissenyar un programa de formació per als professionals de la salut que millori la seva consciència i coneixement de la salut de les lesbianes i promogui una pràctica clínica excel·lent per a totes, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere.

L-HEALTH és un projecte finançat pel programa Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) de la Unió Europea. Amb un pressupost de prop de 420.000 euros, es va iniciar al desembre de 2023 i durarà dos anys. Les seves coordinadores són les investigadores de l'IDIAPJGol Anna Ponjoan i Constanza Jacques-Aviñó.

Masculinitat estructural
La Dra. Ponjoan assegura que "Les lesbianes tradicionalment han estat invisibles, tant en la pràctica clínica com en la recerca, principalment a causa de la masculinitat estructural i la lesbòfobia." En aquest sentit, L-HEALTH "pretén contribuir a reduir l'estigma i la discriminació, que encara estan presents en els equips de atenció primària, on s'assumeix la heteronormativitat dels pacients".

A més de l'IDIAPJGol, el consorci L-HEALTH compta amb la participació de l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI), l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la ONG espanyola SIDA Estudi, dedicada a la promoció de la salut sexual, i la xarxa interseccional de lesbianes i feministes EL*C

Inici del projecte
El projecte va començar amb una primera reunió presencial que va tenir lloc a la seu de l'IDIAPJGol el dilluns, 22 d'abril. Aquesta reunió ha coincidit amb la Setmana de la Visibilitat Lèsbica, que culminarà el 26 d'abril amb la celebració del Dia de la Visibilitat Lesbiana.

Durant aquesta primera trobada, els cinc socis van presentar els objectius del projecte i van establir el seu abast i planificació. Els socis també van tenir l'oportunitat de conèixer de primera mà les violències contra les lesbianes visitant l'exposició "Fanzine 'Lesbofòbia: vers i revers d'una violència patriarcal", organitzada per l'associació Creación Positiva a Ca la Dona. Aquesta iniciativa explora la violència que reben les lesbianes.