Una senzilla maniobra permet solucionar els símptomes del tipus més freqüent de vertigen a la consulta d’atenció primària
L’IDIAPJGol llança una campanya de crowdfunding per finançar el desenvolupament d’una aplicació mòbil que facilitarà el diagnòstic i el tractament del vertigen posicional paroxístic benigne, que afecta més de 100.000 persones cada any a Catalunya
Metge realitzant la maniobra d'Epley a la consulta
Més de la meitat de les persones que acudeixen al centre d’atenció primària amb símptomes de mareig tenen vertigen, una malaltia invalidant que té un fort impacte en la qualitat de vida dels pacients. La major part dels casos són de vertigen posicional paroxístic benigne, una afecció que es pot diagnosticar i tractar en menys de cinc minuts a les consultes d’atenció primària i d’urgències amb unes maniobres senzilles que realitza el metge de família.
Es calcula que aquesta varietat benigna de vertigen afecta al voltant de l’1,6 % de la població, la qual cosa representa més de 100.000 persones a Catalunya. Això vol dir que, de mitjana, cada professional de la medicina de família atén un cas a la consulta cada setmana.
Tot i que els professionals tenen cada cop més informació sobre aquest tipus de vertigen i la manera com es pot abordar, encara hi ha pacients que passen mesos fins que reben un diagnòstic i troben un professional que sap realitzar la maniobra.
El vertigen posicional benigne no es pot diagnosticar a través de radiografies, ni ressonàncies, ni TACs ni analítiques, i per tractar-lo no resulten efectius els medicaments indicats per a altres varietats de vertigen.
Maniobra d’Epley
El diagnòstic del vertigen posicional paroxístic benigne es fa amb l’anomenada maniobra de Dix-Hallpike i el tractament es du a terme amb la maniobra d’Epley.
Fa més de cinc anys, investigadors de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) van publicar els resultats d’un assaig clínic que demostraven que una sola sessió d’aquesta darrera tècnica era eficaç per reduir els símptomes i la percepció de gravetat entre els pacients. Des de llavors, han estat centenars els metges i metgesses de família que s’han format en la realització de la maniobra d’Epley, a través de cursos organitzats pel Departament de Salut i per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).
L'efectivitat de la maniobra d’Epley es del 70 % la primera vegada que es realitza i arriba al 90 % la segona, que es du a terme al cap d’uns dies. Les persones tractades es recuperen entre 24 i 48 hores després de la intervenció, però en molts casos la millora és immediata i els pacients surten de la consulta totalment recuperats.
Campanya de crowdfunding
Tot i que el coneixement ha augmentat de manera considerable durant els darrers anys, ni la maniobra de Dix-Hallpike ni la d’Epley encara no es fan de manera rutinària a les consultes de medicina de família.
El grup de recerca en abordatge del vertigen en Atenció Primària (VERTAP) de l’IDIAPJGol vol desenvolupar una aplicació mòbil, anomenada Nystavert, que permeti millorar la formació d’aquestes dues tècniques entre els professionals, així com identificar els moviments oculars característics de les persones afectades pel vertigen posicional paroxístic benigne (nistagmes).
Nystavert inclou un tutorial amb les maniobres que cal fer en cada cas i un dispositiu que enregistra els moviments oculars en vídeo amb el mòbil. Això permet visionar-los posteriorment o consultar amb professionals més experts, en cas de dubte. Amb aquest abordatge, els pacients serien diagnosticats en el primer contacte amb el sistema sanitari i el seu problema es podria solucionar en una o dues visites.
Per tal de finançar aquesta aplicació, l’IDIAPJGol ha posat en marxa una campanya de captació de fons (crowdfunding), a través de la plataforma migranodearena.
L’investigador principal de VERTAP, José Luis Ballvé, que és metge de família del CAP La Florida de L’Hospitalet de Llobregat, de l’Institut Català de la Salut, destaca que “Nystavert serà una solució altament efectiva perquè la major part de metges de primària, d’urgències i d’altres especialitats pugui ser capaç de diagnosticar i tractar de el vertigen posicional paroxístic benigne i millorar radicalment la qualitat de vida de les persones afectades.”
Dia del Vertigen
El 22 d’abril se celebra el Dia Internacional del Vertigen, una ocasió per conscienciar sobre una malaltia altament invalidant, que provoca la percepció que gira tot el que envolta la persona afectada, que té sensació de desequilibri, de mareig i, sovint, de nàusees. La malaltia té un impacte molt negatiu en la vida quotidiana de les persones que el pateixen.
Fins al 30 % de la població patirà algun episodi de vertigen durant la seva vida. És més freqüent entre les dones que entre els homes i pot aparèixer en qualsevol edat, tot i que té una major la incidència entre la gent gran.
La medallista olímpica de rem Maialen Chourraut, afectada de vertigen posicional benigne, explica la seva experiència
Pacients expliquen com els va afectar el vertigen
Una pacient ofereix el seu testimoni sobre com va viure el primer episodi de vertígen posicional benigne
Una pacient explica com es va recuperar després de la realització de la maniobra d'Epley a la consulta d'atenció primària
Una pacient explica els beneficis de la maniobra d'Epley per aturar els símptomes del vertigen benigne que patia
El Dr. Ballvé parla sobre el vertigen posicional paroxístic benigne i anima a participar en el finançament per desenvolupar l'app Nystavert