Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Investigadors de l’IDIAPJGol al Camp de Tarragona avaluen l’eficàcia de la formació en línia sobre reanimació cardiopulmonar amb desfibril·ladors

Entrenar la població en l’aplicació de tècniques de ressuscitació pot duplicar la supervivència de les persones que pateixen una aturada cardíaca

RCP DEA

 

Un equip d’investigadors del grup de recerca TICS-AP de la Unitat de Suport a la Recerca (USR) Tarragona-Reus de l’IDIAP està realitzant un estudi per avaluar l’eficàcia de la formació en línia sobre reanimació cardiopulmonar i l’ús de desfibril·ladors externs automàtics entre els residents de les comarques del Priorat i el Baix Camp. L’efectivitat d’aquesta formació permetrà establir una xarxa comunitària formada per ciutadans i ciutadanes amb coneixements de reanimació cardiopulmonar en àrees rurals on els temps d’arribada dels serveis d’emergència poden ser més llargs.

La implicació de la ciutadania pot tenir un impacte significatiu en les possibilitats de supervivència de les persones que han patit una aturada cardiorespiratòria. Davant d’aquesta situació, el temps és vital. L’actuació immediata augmenta la probabilitat de supervivència i, en conseqüència, redueix el nombre de seqüeles de l’episodi. Diversos estudis afirmen que formar a la població en reanimació cardiopulmonar pot duplicar la supervivència de les persones afectades per una aturada cardíaca.

Formació en zones rurals

Aquesta formació és especialment útil en zones rurals ja que sovint es troben lluny d’un centre sanitari i tenen dificultats perquè hi accedeixin ràpidament els serveis d’emergència.

El protocol d’estudi dissenyat pels investigadors del grup de recerca TICS-AP i publicat recentment a la revista BMJ Open, destaca que la formació online fomenta l’empoderament, la preparació i la confiança comunitària per gestionar emergències. A més, reforça la resiliència comunitària i augmenta la probabilitat de dur a terme una primera intervenció.

Aquest estudi tindrà un impacte notable en la salut pública, mitjançant la creació d’una xarxa de persones formades en RCP i ús del DEA i la millora del benestar general en comunitats rurals.

La plataforma de formació

La finalització amb èxit del curs de formació en línia s’oficialitza amb el lliurament d’un certificat que acredita la capacitació per realitzar reanimació cardiopulmonar i utilitzar correctament un desfibril·lador extern automàtic.

Referència de l’estudi

Taverna-Llauradó E, Martínez-Torres S, Granado-Font E, Pallejà-Millán M, Del Pozo A, Roca-Biosca A, Martín-Luján F, Rey-Reñones C. Online platform for cardiopulmonary resuscitation and automated external defibrillator training in a rural area: a community clinical trial protocol. BMJ Open. 2024 Feb 7;14(2):e079467. doi: 10.1136/bmjopen-2023-079467. PMID: 38326271; PMCID: PMC10859986.