Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El primer PhD Day de l’IDIAPJGol destaca per la seva innovació i participació

La sala d’actes de l’Institut Català de la Salut s’ha omplert el dia 15 de març de doctorands, investigadors i professionals assistencials que han participat en el primer acte que se celebra a l’Estat sobre el doctorat a l’Atenció Primària

guanyadores 1

L’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) ha celebrat amb èxit el seu primer PhD Day, un esdeveniment que ha aplegat doctorands, investigadors i professionals assistencials de l’Atenció Primària. L’acte, que és el primer d’aquestes característiques que es du a terme a l’Estat espanyol, ha tingut lloc el divendres 15 de març de 2024, a la sala d’actes de l’Institut Català de la Salut, que s’ha emplenat per a l’ocasió.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec del director de l’IDIAPJGol Josep Basora; de l’adjunta a direcció, Anna Berenguera, i de la coordinadora de la Unitat de Gestió de Projectes, Mariona Pujol. Berenguera ha donat la benvinguda a l’acte, ressaltant que els seus objectius eren crear una comunitat de doctorands en l’àmbit de l’atenció primària, donar a conèixer projectes que està duent a terme l’IDIAPJGol que puguin interessar professionals de l’atenció primària que tinguin intenció de fer el doctorat, i captar mentors entre els investigadors sènior de l’Institut.

phd day inauguracio 1

A continuació, Basora ha fet un repàs als principals indicadors d’activitat de la institució durant el 2023, en què destaca un augment del nombre de projectes internacionals i dels estudis promoguts per la indústria. Seguidament, Pujol ha explicat les convocatòries de recerca de l’IDIAPJGol, en col·laboració amb l’Institut Català de la Salut, que s’orienten a donar ajuts per a projectes de recerca, subvencions per a la mobilitat dels investigadors, ajuts d’intensificació de la investigació i suport per a la realització del doctorat. En aquest últim, el centre ha concedit cinc ajudes econòmiques i dues d’alliberament del 25 % de la jornada laboral durant dos anys per poder fer la tesi.

La sessió inaugural ha anat a càrrec de Jaume Alijotas, consultor sènior de la Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i professor de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), d’on és coordinador del Programa de Doctorat de Medicina. Alijotas ha donat dades sobre els estudis de tercer cicle de la UAB i ha destacat l’augment del nombre de tesis doctorals realitzades a la Universitat. Durant un col·loqui posterior amb l’adjunta a direcció de l’IDIAPJGol, Alijotas ha posant èmfasi en la importància del doctorat per poder fer carrera acadèmica i ha parlat sobre l’aplicació de criteris internacionals de qualitat en les tesis doctorals.

Al final de la seva intervenció, el Dr. Alijotas ha elogiat l’adscripció d’un “centre d’excel·lència” com l’IDIAPJGol a la UAB, destacant que és una relació beneficiosa per a ambdues institucions.

phd day alijotas 2

Estratègia a llarg termini

La jornada ha continuat amb una ponència del coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de Girona de l’IDIAPJGol, Rafel Ramos, que ha donat consells a les persones que estan duent a terme la seva tesi doctoral. Ramos ha comparat el doctorat amb un viatge, “en què trobes llocs impressionants, que t’emocionen”, i ha destacat la importància d’establir una estratègia a llarg termini abans de començar aquest viatge, així com un bon pla de formació, i ha subratllat la necessitat d’una bona entesa entre el director de tesi i el doctorand. “Jo vaig aprendre moltes coses del meu director de tesi”, ha afirmat Ramos, “més enllà de la recerca.”

El coordinador de la USR Girona també ha remarcat la importància de tenir clara la pregunta d’investigació i d’escollir una metodologia de qualitat, que permeti que els resultats de la recerca “ens portin a una bona imitació de la realitat.”

phd day ramos

A més, Ramos ha aconsellat tenir en compte “una perspectiva integradora que contempli el desenvolupament sostenible de la societat”, així com els condicionants socials i la perspectiva de gènere. L’investigador de l’IDIAPJGol també ha posat èmfasi en la importància que té cercar la participació ciutadana, perquè “moltes vegades el que ens interessa a nosaltres no coincideix amb el que l’interessa a la gent.”

Durant la seva ponència, el responsable de l’Institut a Girona ha destacat la importància que té el SIDIAP en la recerca en Atenció Primària, donat que “el laboratori de l’IDIAPJGol són les dades”, ha explicat.

Ramos ha posat èmfasi en la importància que té l’honestedat, que “és la qualitat més important d’un investigador”, i ha recomanat als doctorands de la sala a aprendre a treballar en equip, a celebrar els èxits i, sobretot, a no eternitzar la tesi doctoral.

Consciència plena

Un dels moments destacats de la jornada ha estat el taller de Mindfulness, dirigit pel director de l’Institut EsMindfulness, Andrés Martín, que és llicenciat en Ciències i doctor en Psicologia. Martin, que va fer la seva tesi doctoral sobre l’efectivitat del mindfulness per reduir l’estrès, ha posat de relleu la importància que té aquesta tècnica de meditació per augmentar el rendiment dels investigadors, a través de la consciència plena i el control de l’estrès.

Martín ha fet meditar als assistents al PhD Day, fent que prenguessin consciència sobre la importància de “cultivar la presència a través del control de la respiració.”

phd day meditacio1

Projectes premiats

Després de la conferència d’Andrés Martín, divuit investigadors predoctorals de l’IDIAPJGol han presentat breument els seus projectes d’investigació en Atenció Primària. D’entre els projectes presentats, se n’han seleccionat cinc, que han estat premiats amb finançament per publicar la seva tesi en revistes d’accés obert. Les comunicacions reconegudes al PhD Day han estat les de Maria Agràs, “Efectivitat d’una App per a la deshabituació del tabac en gestants (TOBBGEST)”; Dúnia Bel, “Impacte dels determinants socials de la salut en població amb patologia mental atesa en Atenció Primària de Catalunya”; Lucía Carrasco, “Multimorbidity and Frailty Trajectories and Explainable Prediction Models for Health-related Outcomes Using Longitudinal Electronic Health Records of the Ageing Catalan Population”; Ana Lozano, “La salud mental de adolescentes y jóvenes en Catalunya”, i Verònica Torras, “Efecte indirecte de la Pn13 pediàtrica, sobre la incidència i mortalitat de pneumònia per totes les causes en adults”.

phd day pesentacions orals

L’adjunta a direcció de l’IDIAPJGol es mostra molt satisfeta pel resultat del primer PhD Day de la institució i destaca que aquest esdeveniment “ha posat de manifest el compromís de la comunitat investigadora amb l’avenç de la recerca en l'àmbit de l'atenció primària.” Berenguera remarca que “amb el seu èxit rotund, el PhD Day de l’IDIAP es convertirà en una cita obligada per al doctorat a l’Atenció Primària a Catalunya.” 

> Mercedes de la Cruz, doctoranda de l'IDIAPJGol fa una valoració del PhD Day (vídeo)

> Tomàs López Jiménez, doctorand de l'IDIAPJGol fa una valoració del PhD Day (vídeo)

> Lucía Carrasco, doctoranda de l'IDIAPJGol, valora el PhD Day (vídeo)