Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

La vacunació contra el SARS-CoV-2 redueix el risc de desenvolupar símptomes de covid persistent

L’IDIAPJGol participa en un estudi de cohort publicat a The Lancet Respiratory Medicine que recull dades de més de vint milions de persones de Catalunya, Regne Unit i Estònia. El treball mostra que les vacunes contra la covid-19 tenen una efectivitat de fins al 52 % per prevenir la síndrome postcovid

52518294847 d338aecd05 o

Autoria: Ariadna Creus i Àngel García, Banc d'imatges infermeres

Les vacunes contra la covid-19 redueixen el risc d’aparició de símptomes de covid persistent, especialment entre les persones adultes. Així ho demostra un treball publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine, que analitza dades de més de vint milions de persones, tant vacunades com no, de Catalunya, Regne Unit i Estònia. Es tracta del primer estudi multinacional que avalua l’efectivitat de la vacunació per prevenir les complicacions a llarg termini de la infecció pel virus SARS-CoV-2.

El treball té en compte dades de deu milions de persones vacunades contra la covid-19 i de deu milions de persones no vacunades, ateses a l’atenció primària dels tres països. Les dades provenen dels registres del Sistema d'informació per al desenvolupament de la investigació en Atenció Primària (SIDIAP) de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), del Clinical Practice Research Datalink del Regne Unit (CPRD GOLD i AURUM) i del registre d’assegurats del sistema nacional de salut d’Estònia (base de dades CORIVA).

Les dades analitzades mostren una efectivitat de les vacunes contra la covid-19 per prevenir el desenvolupament dels símptomes de covid persistent d’entre el 29 % al 52 %. Els autors de l’estudi han observat que totes les vacunes són efectives per reduir el risc de desenvolupar símptomes de covid persistent, tot i que el vaccí de Pfizer i Biontech, amb tecnologia ARNm, mostra una efectivitat una mica més gran que el de la Universitat d’Oxford i Astra Zeneca.

L’estudi publicat a The Lancet Respiratory Medicine inclou 5,3 milions de registres de persones ateses en centres d’atenció primària de Catalunya, dels quals 2,7 milions no havien rebut cap dosi de la vacuna contra la covid-19 i 2,6 milions sí que l’havien rebut en el moment en què es va fer l’estudi.

Talita Duarte Salles, que és una de les investigadores de l’IDIAPJGol que signa el treball, juntament amb Elena Roel i Núria Mercadé Besora, espera que els resultats d’aquest estudi “afavoreixin una major adopció de vacunes contra la covid-19 entre adults que són reticents a vacunar-se.”

Síndrome postcovid
L’Organització Mundial de la Salut defineix la covid-19 persistent o síndrome postcovid com l’aparició de símptomes que no es poden explicar amb un diagnòstic alternatiu que apareixen tres mesos després d’una infecció pel virus SARS-CoV-2 lleu o moderada. Entre els símptomes més freqüents de la covid-19 persistent hi ha la fatiga, la sensació de falta d'aire o les disfuncions cognitives, entre d’altres. Aquestes manifestacions poden fluctuar al llarg del temps, amb remissions i recaigudes.

Referència de l’article
Català M, Mercadé-Besora N, Kolde R, Trinh NTH, Roel E, Burn E, Rathod-Mistry T, Kostka K, Man WY, Delmestri A, Nordeng HME, Uusküla A, Duarte-Salles T, Prieto-Alhambra D, Jödicke AM. The effectiveness of COVID-19 vaccines to prevent long COVID symptoms: staggered cohort study of data from the UK, Spain, and Estonia. Lancet Respir Med. 2024 Jan 11:S2213-2600(23)00414-9. doi: 10.1016/S2213-2600(23)00414-9. Epub ahead of print. PMID: 38219763.

 

 

D’altra banda, el 80 % dels professionals enquestats afirma que demanen permís al pacient abans d’utilitzar el mòbil, mentre que això només ho corrobora el 50 % dels usuaris.

El primer signant de l’estudi, Yoseba Cánovas, metge de l’Equip d’Atenció Primària Passeig de Sant Joan, de l’Institut Català de la Salut i investigador de l’IDIAPJGol, afirma que els resultats de la investigació indiquen que “la regulació de l’ús dels dispositius mòbils a les consultes d’atenció primària ajudaria a reduir les interrupcions durant les visites i a millorar la qualitat assistencial.”

Els autors del treball aconsellen als professionals de la salut que tinguin en compte que l’ús del telèfon mòbil durant les visites pot generar insatisfacció entre els pacients i reclamen a les organitzacions sanitàries que facin recomanacions sobre l’ús d’aquests dispositius durant l’activitat assistencial.

Referència de l’article

Cánovas Zaldúa Y, Alòs F, Costa Mur M, Alarcón Belmonte I, Feijoo Rodríguez V, Vidal-Alaball J. Análisis de las interrupciones generadas por el uso de los smartphones entre los profesionales sanitarios de Atención Primaria [Analysis of the interruptions generated by the use of smartphones among Primary Care Health professionals]. Aten Primaria. 2024 Jan 16;56(4):102855. Spanish. doi: 10.1016/j.aprim.2023.102855. Epub ahead of print. PMID: 38232681; PMCID: PMC10803903.