Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Anna Berenguera: “Als professionals de l’Atenció Primària se’ls ha d’oferir temps i motivació per fer recerca”

El 15 de març se celebra el primer PhD Day de l’IDIAPJGol, que vol promoure la realització del doctorat entre els professionals del primer nivell assistencial i compartir els projectes de tesi doctoral que s’hi estan fent. Hem parlat amb l’adjunta a direcció de l’IDIAPJGol per conèixer en què consistirà aquesta jornada.

national cancer institute NFvdKIhxYlU unsplash

Quin és l'objectiu de la celebració d’aquest primer PhD Day de l’IDIAPJGol? 

La veritat és que estem molt contents amb aquesta iniciativa. Aquesta és la primera jornada que dediquem als doctorands i probablement de les primeres que se’n fan al nostre país que s’enfoquen exclusivament al doctorat a l’Atenció Primària. La jornada té diversos objectius. El primer és crear una comunitat dels doctorands que promouen la recerca al primer nivell assistencial i conèixer els seus projectes. A partir d’aquesta comunitat podrem construir un grup d’aprenentatge. Durant la jornada també els hi proporcionarem informació, coneixements i eines que els permetin perfeccionar tant la seva capacitat investigadora com les tècniques per millorar la qualitat de vida de les persones. El segon objectiu és identificar projectes de recerca d’interès per atraure futurs doctorands i el tercer és poder captar professionals que facin mentoria, una figura molt valuosa per orientar donar suport i oferir assessorament als professionals que estan duent a terme la seva tesi.

Quines activitats hi ha previstes durant l’activitat? 

El programa consta de diversos blocs temàtics que ajudaran a comprendre millor el procés de doctorat, de la mà del Dr. Jaume Alijotas, diirector del Programa de Medicina de la UAB. També oferirem recomanacions i aspectes importants a tenir en compte en el procés de recerca del doctorat amb el Dr. Rafel Ramos, coordinador de la USR de Girona i catedràtic de la Universitat de Girona. Durant la pausa cafè s’exposaran projectes de recerca per captar possibles professionals de l’Atenció Primària que vulguin fer el doctorat. L’eix de la jornada seran les presentacions ràpides, de cinc minuts com a màxim, dels projectes de tesi doctoral que s’estan duent a terme a l’Atenció Primària, que agruparem per àrees o línies. La millor presentació serà premiada amb el finançament d’una publicació a una revista open access pel seu article de tesi. La jornada la clourà el Dr. Andrés Martín, que ens oferirà un taller per conèixer estratègies per com abordar l’estrès durant el procés de realització de la tesi doctoral.

A qui s’adreça aquesta jornada? 

La jornada s’adreça a tota la comunitat investigadora, les persones que volen fer el doctorat però no saben per on començar. En aquest sentit, es presentaran diversos projectes en què s’hi podran afegir persones que vulguin fer la tesi. La sessió també va adreçada a persones que estan fent la tesi doctoral i a professionals de la recerca de tots els nivells d’experiència.

Aquest esdeveniment s’emmarca dins de la voluntat de l'IDIAPJGol de promoure el doctorat entre els professionals de la salut que treballen a l’Atenció Primària. Quines altres actuacions està fent l’Institut en aquest sentit? 

L’IDIAPJGol promou la realització del doctorat a partir dels seus ajuts interns, les beques predoc. L’Institut també ofereix assessorament metodològic i acompanya els professionals de l’Atenció Primària perquè el procés del doctorat sigui més fàcil i amable.

Per què és important el doctorat en l'àmbit de les ciències de la salut? 

Tenir el doctorat és un aprenentatge que permet endinsar-te en el món de la recerca, conèixer i executar en primera persona totes les fases de la investigació. Però, a més, et permet iniciar-te en la carrera investigadora per aconseguir projectes a convocatòries competitives i obrir-te coneixement en una línia o una àrea d’investigació. És un procés evolutiu, en què passes de la realització de la tesi al post-doc i després a una posició més sènior en què es pot arribar a liderar un grup de recerca que contribueixi a construir l’evidència científica per a la millora i el benestar de la població.

Hi ha prou consciència sobre aquesta importància entre els professionals de l'atenció primària? 

Els professionals de l’atenció primària dediquen tot el seu temps a l’assistència i se’ls hi ha d’oferir temps i motivació per dedicar-se a la recerca. Molts tenen ganes de fer-ho, però ho fan durant el seu temps personal. L’IDIAPJGol promou alliberaments de fins al 50 % del temps per poder desenvolupar la pràctica investigadora, a través dels seus ajuts a la recerca.

Quins consells donaries als professionals que tenen interès a fer la seva tesi doctoral? 

Que vinguin a les jornades. Rebran un munt de consells per endinsar-se en el doctorat o seguir en el món de la recerca. A més coneixeran molts professionals que ho estan fent. Fer el doctorat és possible!a deu persones ateses a l’atenció primària considera una falta de respecte que els professionals de la salut utilitzin el mòbil mentre passen visita i tres de cada deu només ho accepten si l’ús té a veure amb el motiu de la consulta. Així ho conclou un estudi liderat per investigadors de l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPLGol), que s’acaba de publicar a la revista Atención Primaria.

L’estudi s’ha realitzat a partir d’observació directa i d’enquestes a 259 professionals i a 277 usuaris de diversos equips d’atenció primària de la ciutat de Barcelona. El 96 % dels professionals interrogats  admeten que tenen el mòbil a dins la consulta mentre passen visita, tot i que la majoria afirma tenir-lo en silenci. Només el 2 % dels professionals reconeix utilitzar el dispositiu en presència de la persona atesa. Això contrasta amb les respostes dels pacients, un 18 % dels quals reporta interrupcions durant la consulta, la majoria de les quals de curta durada (d’entre deu i trenta segons).

D’altra banda, el 80 % dels professionals enquestats afirma que demanen permís al pacient abans d’utilitzar el mòbil, mentre que això només ho corrobora el 50 % dels usuaris.

El primer signant de l’estudi, Yoseba Cánovas, metge de l’Equip d’Atenció Primària Passeig de Sant Joan, de l’Institut Català de la Salut i investigador de l’IDIAPJGol, afirma que els resultats de la investigació indiquen que “la regulació de l’ús dels dispositius mòbils a les consultes d’atenció primària ajudaria a reduir les interrupcions durant les visites i a millorar la qualitat assistencial.”

Els autors del treball aconsellen als professionals de la salut que tinguin en compte que l’ús del telèfon mòbil durant les visites pot generar insatisfacció entre els pacients i reclamen a les organitzacions sanitàries que facin recomanacions sobre l’ús d’aquests dispositius durant l’activitat assistencial.

Referència de l’article

Cánovas Zaldúa Y, Alòs F, Costa Mur M, Alarcón Belmonte I, Feijoo Rodríguez V, Vidal-Alaball J. Análisis de las interrupciones generadas por el uso de los smartphones entre los profesionales sanitarios de Atención Primaria [Analysis of the interruptions generated by the use of smartphones among Primary Care Health professionals]. Aten Primaria. 2024 Jan 16;56(4):102855. Spanish. doi: 10.1016/j.aprim.2023.102855. Epub ahead of print. PMID: 38232681; PMCID: PMC10803903.