Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

El 15 de març l'IDIAPJGol celebra el seu primer PhD Day

Cinc participants rebran finançament per publicar la seva tesi en revistes d'accés obert

Save the dat PhD day

Durant el PhD day es repartiran cinc premis entre les persones doctorands que es presentin, que consisteix en el finançament de la publicació del seu article de tesis en una revista d'open acces.

IDIAPJGol anima participar en tots els doctorands en atenció primària, a persones investigadores que vulguin fer el doctorat, a persones investigadores que tinguin un projecte de recerca i que busquin doctorands i a tota la comunitat investigadora de l'Atenció Primària.

Amb la celebració del PhD Day IDIAPJGol crea una comunitat de doctorands en Atenció Primària per millorar la capacitat investigadora i la qualitat de vida dels doctorands. IDIAPJGol vol proporcionar-los informació, coneixements i eines essencials. S'està preparant un programa de comunicació específic per afavorir la interacció entre la comunitat i els doctorands.

A més, es realitzarà un benchmarking sobre projectes de recerca per oferir oportunitats als membres de la comunitat interessats en desenvolupar un doctorat. Així mateix, s'està treballant en la captació de mentors per als doctorands per part d'investigadors sèniors.

El programa de la Jornada és el següent:

  • 9- 9.15 h Inauguració de les Jornades
  • 9.15 - 9.45 h Sessió inaugural- Dr. Jaume Alijotas Reig. Cap del Programa de doctorat de Medicina de la UAB
  • 9.45 - 10.30 h Tips imprescindibles per l’execució del doctorat – Dr. Rafel Ramos. Coordinador de la USR de Girona, IP del grupo ISV-Girona del IDIAPJGol i catedràtic de la Universitat de Girona
  • 10.30 - 11.15 h Coffee-Break (benchmarking de projectes de l’IDIAPJGol que busquen persones que facin el doctorat)
  • 11.15 - 13 h Presentacions de 5 minuts de projectes de tesi (acceptem qualsevol tipus de projectes de tesis independentment de l’any que esteu de la tesi doctoral)
  • 13 - 14 h Taller de Mindulness. Com conviure amb l’estrés del doctorat. Dr Andrés Martín, Director de l’Institut EsMinduflness
  • 14 h Tancament de les jornades IDIAPJGol

Una de cada deu persones ateses a l’atenció primària considera una falta de respecte que els professionals de la salut utilitzin el mòbil mentre passen visita i tres de cada deu només ho accepten si l’ús té a veure amb el motiu de la consulta. Així ho conclou un estudi liderat per investigadors de l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPLGol), que s’acaba de publicar a la revista Atención Primaria.

L’estudi s’ha realitzat a partir d’observació directa i d’enquestes a 259 professionals i a 277 usuaris de diversos equips d’atenció primària de la ciutat de Barcelona. El 96 % dels professionals interrogats  admeten que tenen el mòbil a dins la consulta mentre passen visita, tot i que la majoria afirma tenir-lo en silenci. Només el 2 % dels professionals reconeix utilitzar el dispositiu en presència de la persona atesa. Això contrasta amb les respostes dels pacients, un 18 % dels quals reporta interrupcions durant la consulta, la majoria de les quals de curta durada (d’entre deu i trenta segons).

D’altra banda, el 80 % dels professionals enquestats afirma que demanen permís al pacient abans d’utilitzar el mòbil, mentre que això només ho corrobora el 50 % dels usuaris.

El primer signant de l’estudi, Yoseba Cánovas, metge de l’Equip d’Atenció Primària Passeig de Sant Joan, de l’Institut Català de la Salut i investigador de l’IDIAPJGol, afirma que els resultats de la investigació indiquen que “la regulació de l’ús dels dispositius mòbils a les consultes d’atenció primària ajudaria a reduir les interrupcions durant les visites i a millorar la qualitat assistencial.”

Els autors del treball aconsellen als professionals de la salut que tinguin en compte que l’ús del telèfon mòbil durant les visites pot generar insatisfacció entre els pacients i reclamen a les organitzacions sanitàries que facin recomanacions sobre l’ús d’aquests dispositius durant l’activitat assistencial.

Referència de l’article

Cánovas Zaldúa Y, Alòs F, Costa Mur M, Alarcón Belmonte I, Feijoo Rodríguez V, Vidal-Alaball J. Análisis de las interrupciones generadas por el uso de los smartphones entre los profesionales sanitarios de Atención Primaria [Analysis of the interruptions generated by the use of smartphones among Primary Care Health professionals]. Aten Primaria. 2024 Jan 16;56(4):102855. Spanish. doi: 10.1016/j.aprim.2023.102855. Epub ahead of print. PMID: 38232681; PMCID: PMC10803903.