La USR Lleida lliura la segona convocatòria d’ajuts a projectes de recerca en atenció primària
Els premis, dotats amb un total de 50.000 euros, finançats per la Diputació de Lleida, permeten traslladar els resultats de la investigació a la població del territori des del primer nivell assistencial
La sala d’actes de la Diputació de Lleida ha acollit avui l’acte de lliurament de la segona convocatòria d’ajuts a projectes de recerca en atenció primària (PICARD), convocats per la Unitat de Suport a la Recerca Lleida de l’IDIAPJGol i la Gerència Territorial de l’ICS de Lleida. Aquests premis estan dotats amb 50.000 euros, que aporta la Diputació de Lleida .
Concretament, s’ha finançat amb 4.000 euros cadascun, en la modalitat ‘Projecte’ els següents estudis:
• Planificació d’estratègies d’intervenció primerenca en autoestima i imatge corporal a partir de factors d’èxit proposats per adolescents, famílies i professorat - Mercè Pollina.
• Caracterització terapèutica de la diabetis tipus 2 segons els nous clústers en la pràctica clínica real a l’atenció primària - Albert Canudas.
• Avaluació dels hàbits d’activitat física de pacients MPOC” – Bea Enrich.
• Avaluar l’efectivitat d’un programa d’educació sanitària grupal en pacients Long Covid a la ciutat de Lleida – Aranzazu Nieto.
• Diferències ètniques en la prevalença de la hipertensió en l’embaràs i condicions mèdiques preexistents associades – Nancy Melissa Medrano.
• Identificar les emocions en l’espai públic per millorar el benestar emocional de la població – Aleix Ayats.
• Impacte variable “ruralitat” durant la primera onada de COVID-19 – Javier Martínez.
• Avaluació de l’evolució de les consultes en Salut i Escola d’Atenció Primària – Andrea Cortés.
Per la seva banda, han rebut una beca de 3.000 euros cadascun en la modalitat ‘PreDoc’ les següents investigacions:
• Prevalença de l’hipotiroïdisme en embarassades de la regió de Lleida – Júlia Siscart.
• Determinació de la vacunació i immunització en subjectes amb malaltia inflamatòria intestinal – Cristina García Serrano.
• Avaluació de la dificultat sexual femenina en Atenció Primària – Marina Picó Robles.
• Caracterització terapèutica de la diabetis tipus 2 segons els nous clústers en la pràctica clínica real en Atenció Primària – Albert Canudas.
• Estudi de l’eficàcia de la teràpia assistida amb gossos en població infantil durant l’extracció sanguínia o dental – Esther Rodrigo Claverol.
• Característiques clíniques i ecogràfiques associades al pronòstic en pacients amb pneumònia per Sars-Cov-2 – Noemí Fàbrega.
José María Palacín, coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca de la Direcció d’Atenció Primària Lleida, ha valorat de forma molt positiva la segona convocatòria dels Ajuts PICARD i ha afirmat que “l’objectiu és fomentar la realització de projectes de recerca i donar suport a la visualització dels resultats, amb la intenció de millorar la qualitat de la investigació en l'àmbit de l'Atenció Primària”.
Per la seva banda, Anna Berenguera, adjunta de direcció de l’Àrea científica de l’Institut Universitari d´Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol, ha agraït “la sensibilitat de la Diputació per patrocinar uns premis de recerca en Atenció Primària, cosa que aporta una translació pràctica dels resultats a la població del territori des del primer nivell assistencial”.
Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha destacat que “a diferència de les investigacions científiques més àmplies i genèriques, en el cas de l’atenció primària, aquestes recerques les porten a la pràctica els propis professionals clínics”. En aquest sentit, ha remarcat la importància que siguin “comitès científics externs a la Diputació els que valoren els projectes per la seva qualitat, que encaixen amb les grans línies de recerca en Salut que promou la Diputació de Lleida, més fonamentada en la proximitat a la ciutadania. D’aquí la importància de promoure l’atenció primària, la primera baula del sistema de salut pública”.