Una recerca participativa liderada per l’IDIAPJGol explora vivències d'adolescents xilenes durant la pandèmia
“El poder de la imagen” és un projecte realitzat amb joves de la comuna de Recoleta, a Santiago de Xile, que s’ha presentat en format de vídeo i de fotollibre
La investigadora de la Unitat Transversal de Recerca de l’IDIAPJGol, Constanza Jacques, ha liderat una investigació per autoavaluar l’impacte de la pandèmia de covid-19 entre un grup d’adolescents de la comuna de Recoleta, a Santiago de Xile. L’estudi s’ha dut a terme mitjançant la tècnica participativa de fotoveu, que permet a les persones participants explorar a través de representacions visuals les experiències relacionades amb la salut emocional. La iniciativa també ha comptat amb la participació d’investigadors de la Universidad de Chile i de la Universidad Abierta de Recoleta.
Durant el mes de desembre de 2022, un grup d’onze estudiants d’ensenyament mitjà del Liceo Paula Jaraquemada de Recoleta van dur a terme tres tallers presencials, durant els quals van fer fotografies i van enregistrar les seves vivències durant la pandèmia, amb l’acompanyament dels investigadors. La majoria de les persones participants s’identificaven com a dones i la resta com a persones no binàries. Els resultats d’aquelles sessions s’ha presentat ara en format de vídeo i de fotollibre.
L’estudi s’emmarca dins un projecte internacional sobre l’impacte de la pandèmia, coordinat per l’IDIAPJGol i amb la participació de centres de recerca de Xile, Brasil, Ecuador, Perú i Mèxic.
La investigació tindrà continuïtat properament Catalunya, amb la realització de tres tallers de fotoveu. Es tracta del projecte “La salud mental en adolescente y jóvenes de Cataluña desde una perspectiva de género: estudio poblacional y cualitativo participativo”, que està finançat pel Fons d’Investigacions Sanitàries (FIS).
(Imatge: Belu)