Presentem nou projectes punters durant la III Jornada d’Innovació
El passat 31 d’octubre, l’IDIAPJGol va impulsar una jornada per abordar els reptes per a la transformació del sistema de salut. L’acte va reunir representants de totes les Unitats de Suport a la Recerca, a més de l’ICS, el Biocat o empreses especialitzades com Ingecal.
Durant la jornada, Ana Fernández, d’Ingecal, va explicar la regulació actual respecte els dispositius mèdics. La seva exposició va servir per resoldre dubtes pràctics sobre les passes a fer a l’hora de dissenyar i patentar un nou aparell. Per la seva banda, David Verde, responsable de l’Agència d’Innovació de l’IDIAPJGol, va presentar el Real World Lab. Aquest servei és una aposta de l’institut per dotar d’un sistema per validar qualitativa i quantitativament les solucions en un entorn real. A més, el fet que estigui a l’Atenció Primària el fa més potent ja que és el primer pas al sistema sanitari i on es tracten la majoria de malalties amb major impacte, com les cròniques.
Després, es van presentar els tres universos d’innovació de l’IDIAPJGol: processos assistencials, salut digital i tecnologies mèdiques. Per a cadascun, es va poder conèixer de primera mà tres projectes impulsats per investigadors i investigadores de l’Institut o en col·laboració amb l’Agència d’Innovació:
- Hefestos: Eina de predicció del risc d'hospitalització o mort a curt termini en persones amb insuficiència cardíaca que pateixen una descompensació.
- EPIBAS: Detecció precoç dels trastorns d'equilibri.
- WthsWrng: Plataforma virtual d'Atenció Primària a través d'Intel·ligència Artificial.
- Tobbstop: Joc per deixar de fumar.
- AFAI: Prevenció de l'ICTUS amb un algoritme de fibril·lació auricular.
- Odisea: App per agilitar la gestió del Codi Infart.
- MNENE: Joc per a l'abordatge integral de l'Alzheimer.
- Nystavert: Aparell per a la detecció del nistagma.
- Ús de la Intel·ligència Artificial en lectures de plaques de tòrax.
A continuació, Núria Martí, directora d'Innovació i Desenvolupament de Negoci de Biocat, va explicar les característiques que fan de la Bioregió Catalunya un lloc excel·lent per a la innovació i la recerca. També va explicar els diferents programes i serveis que poden utilitzar els investigadors i investigadores per emprendre.
Per últim, van clausurar la jornada Robert Fabregat, director de Biocat, i Josep Basora, director de l’IDIAPJGol, que van acordar sumar esforços davant l’auditori per donar més pes a l’Atenció Primària en els programes de la Bioregió.