Fem recerca per la salut de les persones

0
0
0
s2smodern

Una baixa adherència a la dieta mediterrània s'associa amb més freqüència de plaques de greix a les artèries

La dieta influeix en l'acumulació de greix a les artèries. Així ho ha demostrat un recent estudi que ha comptat amb la participació del grup de recerca DAP-Cat de  l'IDIAPJGol, que confirma que la dieta mediterrània pot ser un escut contra les malalties arterials.

Dieta mediterranea.jpg

L'estudi, que s'ha fet amb la població del projecte ILERVAS, del Bus de la Salut, amb 8.116 persones, s'ha publicat recentment a la revista 'Atherosclerosis'. La població que s'ha estudiat té risc baix o moderat de malaltia cardiovascular, per la qual cosa els resultats no es poden extrapolar completament a la població general i encara menys a poblacions amb altres patologies.

La recerca sobre l'associació entre els patrons dietètics i la malaltia ateroescleròtica subclínica (plaques de greix a les artèries) continua sent limitada, i els resultats publicats són inconsistents i fets en poca població. Per aquest motiu, es va impulsar aquesta investigació per avaluar els hàbits alimentaris de la població de Lleida i les seves conseqüències. Els participants amb malaltia ateroescleròtica són més grans i tenen una "major freqüència d'hàbit" tabàquic, hipertensió, dislipèmia i perímetre de cintura. L'estudi ha demostrat que les persones amb millors hàbits alimentaris relacionats amb la dieta mediterrània presentaven menor nombre de plaques de greix a les artèries, en comparació amb aquelles persones amb baixa adherència a la dieta.

Una altra de les confirmacions de l'estudi és que les dones presentaven una menor freqüència i nombre de plaques ateroescleròtiques. La recerca s'ha fet utilitzant el qüestionari 'Mediterranean Diet Adherence Screener' (MEDAS) i mitjançant ecografies no invasives per veure les artèries.

La investigació, liderada conjuntament per investigadors de l'IIB Sant Pau i l'IRB Lleida, ha comptat amb la participació de personal investigador de l'Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), del Centro de Investigación Biomèdica en Red de Enfermedades Respiratorias y Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas, la Washington University School of Medicine dels Estats Units, i altres grups de recerca de l'IRBLleida, l'Hospital Universitari de Lleida i la UdL, entre d'altres.