Participem en el disseny d'una eina que calcula el risc de patir malalties hepàtiques
©LiverRisk és un índex que, a partir de vuit variables, determina quina probabilitat tenim de desenvolupar cirrosi o altres malalties greus al fetge. La seva aplicació permetrà modificar l’estil de vida de les persones en risc, diagnosticar de forma precoç aquestes malalties i iniciar tractaments que en frenin la progressió.
Fotografia: Getty Images @peakSTOCK
Aquesta nova eina és resultat d’un estudi internacional liderat pel Clínic-IDIBAPS, dins el projecte Europeu LiverScreen, que ha comptat amb una important contribució per part d’investigadors/es del Grup de Recerca en Malalties Hepàtiques a l’Atenció Primària (GReMHAP) de l’IDIAPJGol i de la Direcció d’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS. Del seu potencial per millorar la vida de milions de pacients se’n fa ressò la prestigiosa revista The Lancet, on s’acaba de publicar l’estudi.
Prevalença creixent
La cirrosi és una de les principals causes de mortalitat al món i la segona causa d’anys de vida perduts a Europa. Tot i que la cirrosi per hepatitis C ha disminuït gràcies als nous tractaments, està creixent molt la seva prevalença a causa de la malaltia per fetge gras, relacionada amb la diabetis tipus 2 i l’obesitat.
“És una malaltia que es desenvolupa lentament i no produeix símptomes, de manera que molt sovint quan es diagnostica està en una fase molt avançada i en la qual les possibilitats de tractament són molt limitades”, explica Pere Ginès, coordinador del projecte. D’aquí, la necessitat de disposar d’eines senzilles, basades en variables clíniques o de laboratori, que permetessin identificar les persones en risc de fibrosi hepàtica i poder-la prevenir.
Com funciona?
L’índex ©LiverRisk es basa en 8 variables: edat, gènere i sis variables estàndard que es poden determinar a qualsevol laboratori. Amb aquesta informació, permet predir l’aparició de fibrosi hepàtica, determinar si la situació del fetge és normal o anormal i preveure la possibilitat de complicacions a llarg termini.
“L'aplicabilitat és semblant a la dels factors de risc cardiovascular que existeixen des de fa molts anys i que prediuen si una persona té risc de patir un infart de miocardi”, assenyala Ginès. Aquest aplicabilitat és clau una àrea en la qual, fins ara, no hi havia cap possibilitat de diagnòstic precoç.
Reduir la mortalitat de les malalties del fetge
El projecte LiverScreen està finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea. Hi participen 43 hospitals i centres de recerca. El seu objectiu és avaluar el potencial de l’elastografia hepàtica, una tècnica no invasiva per determinar la rigidesa del fetge, en el cribratge de les malalties cròniques hepàtiques en la població general.
Per desenvolupar el nou índex de risc, els investigadors es van basar en les dades de 6.400 persones sense malaltia del fetge coneguda però que, després d’una elastografia hepàtica, es va veure que algunes d’elles tenien fibrosi hepàtica. L’índex es va validar en 8.369 persones de la població general i el seu valor pronòstic es va determinar en una cohort de 416.000 sense malaltia i amb un seguiment de 12 anys.